wartburg1963 Creative Commons License 2012.10.11 0 0 608

Kedves Topictársak!

 

Egy némiképp lamer kérdésem lenne:

Adott egy lakótelepi (távfűtéses) lakás, a jó öreg Radal radiátorokkal.

"Természetesen" most, a fűtési szezon elindulásával szembesültem azzal, hogy a radiátorok egy része (többsége) persze hogy ferdén van felszerelve, így azt teljesen kilégteleníteni szinte lehetetlen. (A lakásban vannak ugyan automata légtelenítők, ám azok értelemszerűen a radiátorok "elülső" oldalához kapcsolódó bemenő vezetékről kiágazó függőleges csőszakasz tetején vannak. A radiátor másik, sajnos többnyire magasabban fekvő végéből így nem jön ki a légdugó.)

 

A (kezdetben) leginkább logikusnak tűnő megoldás persze az lenne, ha némiképp lejjebb lehetne nyomni a radiátorokat tartó hátsó faliart. Ez nekem nem sikerült. A karok a falból közvetlenül kiálló vaskonzolok, amiket odébbtenni nem lehet, illetve félek, hogy túlzott erőltetéssel még "sikeresen" le is törném őket. :-)

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a radiátorok külső burkolatára vannak felszerelve a Főtáv hőmennyiség-mérő műszerei is, tehát a burkolat nem bonthatóan levehető, így nem könnyű a falikarokhoz hozzáférni. Pedig számomra ez lenne a legegyszerűbb megoldás. :-(

 

A másik, elméletileg járható út az lenne, ha a radiátorban futó, (gyárilag "befenekelt") felső hőcserélő cső végét megfúrva, oda egy (akár kézi) légtelenítő csapot lehetne tenni. A szomszédos lakásban például így oldották meg a problémát, eredményesen.

Az "egyetlen" bökkenő csak az, hogy a rendszer természetesen fel van töltve vízzel, s üzemel. Ugyanakkor a lakás a legfelső emeleten van, fölötte már csaka (szinte bizonyosan nyílt) tágulási tartállyal -- vagyis a visszafolyó ágban talán csak enyhe túlnyomás van, így egy lyukfúrást (+menetfúrást) talán még árvíz nélkül ki lehetne bírni(?). Nagyon meredek megoldás?

 

Egyelőre ennyi jutott eszembe.

Köszönöm a figyelmet illetve az egyéb ötleteket, javaslatokat.

 

(Csak ráadásként írom: tegnap épp elelmélkedtem azon, hogy ha a radiátornak mondjuk csak az első kétharmada fűt aktívan, ez épp elég ahhoz, hogy "pörgesse" a hőmennyiség-mérőt úgy, hogy a fűtésszámla egyharmadát a semmiért fizetem...)