LvT Creative Commons License 2012.10.09 0 0 9733

Tényleg offtopik, de azért röviden megemlítem, hogy szerbek (szorbok) vannak a Balkánon és az Elba mentén is. Polanok is voltak egymástól távol, miként még sok más szláv törzsnév ismétlődik. Ez nem jelent közvetlen rokonságok, pusztán azt, hogy a törzsnevek készlete még a felbomlás előtt kialakult, és az újra-újraalakuló csoportok ebből a készletből válogattak egymástól függetlenül is. Így az északi és déli horvátoknak sincs közvetlen köze egymáshoz.

 

Úgy vélik, hogy először két nagy csoportra bomoltak a szlávok: a nyugatira és a keletire. Majd a keleti kb. a IV. sz.-ban a keleti tömbből kiváltak a későbbi déli szlávok, akik nyugatra vándoroltak a Balkánon. Ekkor a nyugati és a maradék keleti szlávok együtt alkották az ún. „északi szláv” egységet. Ezt követően a nyugati szlávok egy csoportja délre vándorolva átkelt a Kárpátokon, és a Kárpát-medencében találkoztak a délszlávokkal: az érintkező nyugati délszlávok és déli nyugati szlávok voltak az ún. „pannonszláv” népesség, amelyet a magyarok választottak ismét ketté.

 

A ruszinok alapvetően a valach betelepüléssel jelentek meg szlovák területen: ők jellemzően megtartották a vallásukat. Viszont a nyelvi átmenet (az irodalmi nyelvek kialakulásáig) szinte folytonos volt keletre is: ezért nem voltak strikt etnikai határok, ehelyett a vallási különbségek domináltak.

Előzmény: vörösvári (9729)