LvT Creative Commons License 2012.10.08 0 0 9727

Berta, Bertha: Magyar családnév, a Barta (Bartha) hangrendileg elhasonult változata; a harmadik alakja a Birta. Így a Birtalan ~ Bertalan ~ Bartalan (< gör. Βαρθολομαίος /Bartholomaiosz/ < arámi ’Talmai [tkp. barázdált, ráncos] fia’) egyházi személynév rövidüléséről, köznapi alakjáról van szó. Apanévi használatban lett vezetéknév, azaz egy ilyen nevű személy leszármazottai kapták megkülönböztető névül.

Hajdú szerint a Berta forma a Dunántúlon gyakoribb; a Barta pedig általában a nyelvterület keleti felében, de a Birta alakváltozattal együtt főként északkeleten, kiváltképp Erdélyben.

 

 

Fehér, Fejér: Az Árpád-korig visszanyúló magyar személynév. Az elnevezés alapja egyrészt a világosabb bőr, haj, ruhaviselet, másrészt a fehér színhez kapcsolódó ’tiszta’ konnotáció okán csecsemőknél kívánságnév, felnőtteknél tiszteleti név lehetett. Mivel régi személynévről van szó, itt is apanévi használatban lehetett vezetéknév. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a világos bőr, haj, ruhá, illetve a tiszta jellem alapján később is keletkezhetett ilyen külső vagy belső tulajdonságra utaló ragadványnév.

Előzmény: eszterec (9725)