Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46701

Igen erről a gépről van szó. Ebben nem a csapágyat kellett cserélni, hanem be kellett építeni egyet mert kihagyták belőle. Azért édemes a vásárlás után ellenőrizni minden gépnél a csapágyakat, mert a kinai csapágyak nagyon gagyi minőségüek, érdemes SKF vagy hasonló jobb csapágyra cserélni. De ha gyárilag jó csapágy van benne még az sem biztos, hogy meg van kenve rendesen zsírral. Sok einhell gépem van, mindegyik gép csapágya zsírhiányban szenvedett kivétel nélkül. 

 

Én sokkal olcsóbban vettem ezt a gépet mint a linken látható ár, nagyon alaposan körül kell nézni a neten, mert 10-20 ezres eltérések is vannak árban ugyanazon a géptipuson.

 

Én lassan 1 éve nyüstölöm a gépet az eredeti késekkel. Még nem kellett éleznem, nincs kicsorbulva sem. A gép teljesítménye 0.5-1mm fogásmélység esetén elegendő, ha nagyobb fogásmélységet állítok akkor viszont érződik, hogy kicsit erölködik, ezért max 1mm fogásmélységgel használom a gépet. Ilyenkor szépen is gyalul. Ha a maximálási gyalulási szélességű deszkát akarok gyalulni azért a fogásmélységet visszaveszem kisebbre. 

 

Amikor megvettem a gépet, még nemigen volt gyakorlatom vele, de a kezdeti bénázáson kívül azonnal észrevettem, hogy a kések gyárilag nincsenek jól beállítva. Egy pár órát eljátszottam vele, mire rájöttem, hogy hogyan lehet a mellékelt szerszámmal beállítani a késeket jól. 

 

Nem tudom milyen álltalános feladatra keresel körfűrészt, ezért nem akarok téves infókat adni teljesítmény és fordulatszámról. Az sem mind1, hogy puha vagy keményfát szeretnél vágni rendszeresen, keresztben vagy hosszában a száliránnyal, esetleg bútorlapot. Az 1700-2000W teljesítményű gyári fűrészekkel már nem jelent nagy gondot ha pld keményfát kell hosszába vágni, míg ugyanez egy 1400 W-os gépet nagyon durván beterhel, könnyen túlmelegszik és leéghet. A fűrészgép az egyik legfontosabb és legtöbbet használt gép az asztaloskodás közben, nem jó ha ez a fontos gép erölködik, hamar meghibásodik azért mert kicsi a teljesítménye. Nem ezen a gép teljesítményén kell spórolni. 

A fordulatszám a gyári gépeknél nem szokott probléma lenni ha a teljesítménye elegendő.

A házi készítésüeknél viszont már az is problémát jelenthet ha a teljesítményéhez képest túl nagy átmérőjű fűrészlap kerül a gépre, vagy esetleg túl széles a fűrészlap. A házi készítésű gépeken ritkán oldják meg a fogásmélység állítás lehetőségét, még kevésbé a fűrészlap dönthetőségét ami nagyon bekorlátozza a felhasználhatóságát a gépnek. Ezért az ilyen "merev" beállítású gépek inkább csak tüzelő vágására jók, de nem asztaloskodásra és barkácsolásra.