Koi-s Creative Commons License 2012.10.05 0 0 31266

Esetedben a csobogót extra dologként kell kezelni, mert ha figyelembe veszed, és esetleg egy fél napra áramszüneted van, akkor komoly bajba kerülhetnek a halaid. Nyilván attól a ritka esettől eltekintve, ha szünetmentes tápról megy a szivattyú. Tehát úgy érdemes „méretezni” a tóban lévő halak számát és méretét, mintha ott sem lenne a csobogó.

 

Ponttyal (vad vagy Koi szinte egyre megy ebből a szempontból) úgy kell kalkulálnod, hogy ha jó táppal etetsz, akkor mindegy mekkorák az egyes példányok, mert úgyis hamar nőnek (1év 10cm, 2év 20cm, 3év 30cm). Ezt figyelembe véve szoktam ajánlani a 2-3db/m3 mennyiséget. Ha lesz majd kinek elajándékozni a nagyon megnőtt halakat, akkor kicsiből nyilván lehet többet is telepíteni, de ahogy nőnek időnként ki kell szelektálni őket. Vedd figyelembe, hogy vannak kisebbre növő halaid is, de velük is számolni kell, mert arányaiban a több kicsi sokkal nagyobb helyet igényel, mint néhány nagy.   

A nagy teljesítményű levegőztető ilyen ki tóban nem hasznos, mert nagyon átkeveri a vizet egész „szezonban”. Nyárra elég lehet a csobogó, de télre egy kis teljesítményű levegőztetőt tegyél be léktartás miatt.

 

Üdv.: Koi-s

Előzmény: vari5 (31263)