Tomtom76 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 666

Köszönöm! Az idézett rész az Iordenes Getikájából van, de ezzel értett egyet a pápa is. Szerintem a népnév hasonlat nem véletlen és az említett hun(u)gur elég jó alternatíva. Ebből egyszerűbb kietimologizálni  a hungar népnevet, mint az ószláv ongr alakból. És nem kell ezer nyelvtani változást megalkotni miatta.

 

Végül a hunok is részesei lettek az onogur törzsszövetségnek. Altheim megállapítja, hogy a hunok 4-6. századi központja Nyugat-Türkmenisztán - Kelet-Irán volt.(Megjegyzés: nem hiába van kevés hun lelet Kárpát-medencében, legalábbis nem annyi, mint amennyit elvárnának, holott mindenki úgy véli a Kárpátok volt Atilla központja). Onnan kapták az utánpótlást még jóval az európai betörésük után is. A hun-fajta bolgár-törökök, avarok, szabirok/kazárok mind a fehér-hun birodalom területéről származtak. Az avarok magvát az eftalita birodalom „var” és „hun” nevű törzsei alkották, akikhez később jelentős onogur és bolgár csoportok csatlakoztak.

 

Priszkosz rétor szerint a Csendes-óceán partján élő népek elűzték az avarokat, akik rátámadtak a szabírokra, azok pedig az ogurokra és a szarogurokra. Az egész sztyeppe mozgásba lendült nyugat felé. Nem sokkal korábban a hunok ebbe az irányba vonultak vissza, így az új népáramlat őket nyilván magukba olvasztotta.

Előzmény: dzsaffar3 (664)