taormina001 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 466

Sziasztok, bocs, ha már láttátok ezt valahol, de mindenhol megpróbálom, hátha valaki látott már ilyet. Meg hát mindenhova mások járnak...

 

A 12 515-ben föltettem egy beteg Camelialevelet, de sajnos senki se tudta diagnosztizálni, a növény sajnos elpusztult. Tökéletesen ép levelek, amelyeken semmiféle kártevö/elváltozás nem látható, máról-holnapra egyszerüen megbarnulnak és lehullanak. A megmaradt levelek teljesen egészségeseknek látszanak, de egyre több hull le, míg a növény el nem pusztul.

 

Most nagyon félek, mert két ennél sokkal értékesebb növényen is aggasztó tünetek jelentleznek, de nem tudom, van-e összefüggés a Camelia esete és köztük. Két éves magnolia Grandiflorám, aminek eddig sose volt semmi baja, most így néz ki, és a Kumquatnak is aggasztóan sok levele lehullott, pedig ez neki sem szokása. Nem biztos, hogy a három között összefüggés van, de valami miatt azt gyanítom, hogy esetleg ugyanaz a kórokozó, amely vastag, viaszos levelü növényeket támad meg. Ti hogy látjátok?

Az utolsó képen a legutóbb hozott két levele látható, ami erösen torzult, de erröl se tudom, hogy összefügg-e valamivel.

 

Tudnátok segíteni?