spapda Creative Commons License 2012.09.30 0 0 41520

"A probléma ott van, amikor a másolt termék árába azt az innovációt is beépítik, amit más végzett el..."

 

Ez messze vezető kérdés, a jogi oldala mellett részben filozofikus, részben ipar-technika-történeti. A jogi része egyértelmű: ha szabadalmat sért a magyar kisiparos, és ezzel érezhető mértékben rontja a Pull Pal bizniszét, akkor utóbbi be fogja perelni, és jogi úton eléri a másolt termék betiltását. Ez a világ minden civilizált országában így működik. Ahogy az is, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, tehát ne csalózzuk-tolvajozzuk-szabadalomsértőzzünk le senkit addig, amíg ezt egzakt módon bizonyítani tudjuk. Konkrétan: amíg nincs a kezünkben a kérdéses kisipari termék, illetve nem tudjuk szám szerint azt a szabadalmi bejegyzést felmutatni, amit sért a termék (ráadásul ne feledjük, az USA-ban bejegyzett szabadalom nem jelenti egyből a világ összes országára kiterjedő oltalmat!), addig elhamarkodott azonnal másolót kiáltani. Mert ilyen alapon mindenki Herr Benzt másolja több mint 100 éve (ráadásul nem is, mert nem ő találta fel a tutit, de ez megint messze vezetne).

 

Ez volt a jogi rész. Aztán jöhet az etikai: ha szerinted jogtalan másolás eredménye a kisipari termék, akkor úgy tudsz ellene protestálni, hogy nem veszed meg. És ha mindenki így gondolkodik róla, akkor előbb-utóbb nem lesz piaca a másolatnak. A sokszor lenézett USA-ban például igen hatékonyan tudnak így védekezni a külföldről érkező szemét/másolat ellen. Azt mondják, hogy nekik megér +X dollárt, hogy az eredeti (amúgy hazai) terméket vegyék, mint az olcsóbb másolatot, ami sok esetben ugyanolyan jó. De ez is baromi messze vezető kérdéskör, mert ott ugye van egy innovatív és termelő ipar, nem csak szolgáltató szektor.

 

Aztán ott az említett ipari kérdéskör, némi történelemmel fűszerezve: Benz neve már előkerült, és nyilván nem véletlenül. Nyilván végtelenül sarkos és egyszerű példa lenne azt mondani, hogy minden gyár a Mercedesen kívül másol, de ennél sokkal szofisztikáltabban is megközelíthető a kérdés. Elég csak megnézni a gumik fejlődését, esetleg az összkerékhajtásét. Nyilván mindig volt valaki, akinek először fogalmazódott meg a fejében a gondolat, miközben mások csak a kész produktum láttán csaptak a homlokukra, "hogy ez nem nekem jutott eszembe" felkiáltással. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egymástól függetlenül jutnak ugyanarra a felfedezésre. Tele a fizika és kémia világa olyan törvényekkel, egyenletekkel, amik több ember nevét hordják. A legtöbbször ezek a tudósok soha nem dolgoztak együtt, de néha még nem is ismerték egymást és egymás munkásságát, mégis egyszerre jutottak el a tudomány akkori állásának alapgondolataiból az új ötletekig.

 

Ha valaki ül a babérjain, mert egyedül ő gyárt valamit, akkor nincs fejlődés. Onnét kezdve, hogy a jogi határokat feszegetve valaki elkezd lényegében másolni az ötletet, máris ott a konkurencia, jobbat kell csinálni, mert a "másoló" nyilván olcsóbb próbál lenni, a vevők többségét pedig csak az ár izgatja. Ez pedig fejlesztéshez vezet, viszi előrébb az ipart. Ezért vannak jobb autók, mint 30 éve, ezért vannak jobb snorkelek (hiszen mint tudjuk, ezek is hosszú fejlődés eredményei ;)), jobb gumik stb. Nyilván messze kanyarodtunk az eredeti felvetéstől, miszerint egy magyar kisiparos állításod szerint másolja egy amerikai cég termékét, de tényleg sok vetülete van egy ilyen kérdésnek. Engem például nem zavar. Mert nem lopott termékről van szó. Azt nem vennék, de "másolt" szellemi javakra épülő terméket igen. Mert a szabadalom (és a szerzői jog) valamint a lopás között az a különbség, hogy utóbbi esetben elvesznek tőled valamit, ami onnét kezdve neked nem áll rendelkezésre, előbbinél viszont neked is megmarad az elv/jog, csak más is él vele.

 

Na mindegy, ez már tényleg nagyon elkanyarodott az eredeti témától, maradjunk annyiban, hogy finoman fogalmazzunk, ne vádoljunk senkit olyannal, amit nem feltétlenül tudunk precíz módon bizonyítani. És örüljünk neki, hogy nem csak szemetet tudnak előállítani a magyar kisiparosok (mert állítólag - nemrég mondta valaki - a légszűrőkivezetéseik ilyenek), hanem világviszonylatban is nívós termékeket. :)

Előzmény: Boarhunter. (41519)