.ZsL. Creative Commons License 2012.09.27 0 0 4

A település számára életet és némi bevételt leginkább a fokozódó repülős turizmus hoz, ezért nem árt mindjárt a topik elején tisztázni néhány dolgot, főleg a siklórepülés témakörében járatlanok részére:

 

Részlet a www.paramania.hu -ról, az ASE (Amatőr Siklórepülő Egyesület) helyi szakosztályának honlapjáról, amit ismeretlen tettesek nemrég meghekkeltek, és aminek pótlására jött létre ez a topik:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Repülős berkekben a „para” évszázadok óta az „ernyő” szinonimája! (Parachut = ejtőernyő, paraglider = siklóernyő, paramix = ejtőernyő-siklóernyő hibrid, „parabase” = bázisugró ernyő). A PARAMÁNIÁSOK pedig azok a személyek, akiknek életében elengedhetetlen fontosságú az ernyővel ténykedés! Akiknek létbiztonságához tartozik egy jókora hátizsák, lehetőleg mindig kézközelben: az ágy mellett, az ajtó mellett, vagy ahonnan azonnal fel lehet kapni, ha befut egy repülőcimbora telefonja: „Beindult az idő! Mi már a starthelyen vagyunk!” Az igazi paramániás a nem repülő ismerősei által külföldi nyaralásból hozott fotókon is csak a felhőképződményeket lesi, vagy a hegytetőkön esetleg előforduló starthelyeket. Nála nem számít perverziónak, ha a beülőhevederét a nappali szoba mennyezetére függeszti, hogy a számára lehető legkényelmesebben nézhesse TV-beli főműsorát, az időjárásjelentést! Munkahelyét és családi életét aszerint szervezi, hogy repülésre alkalmas időjárásban legfontosabb tevékenységének hódolhasson. A siklóernyőzéshez nem lenne szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat, ha a T. Hatóság elő nem írná, mert  aki arra képes, hogy felmásszon egy 100-200 m magas hegyre, arra is alkalmas, hogy onnan lerepüljön), de az orvosi felügyelet feltétlenül ajánlott a családtagoknak, hogy tudni lehessen: repülhető napokon kinek milyen nyugtatót, vagy épp antidepresszánst kell adagolni…

 

  Ha eltekintünk a fenti, ironikus megközelítéstől, az igazság akkor is az, hogy a repülés az élet kiteljesedése. Az a fajta beépülés a természetbe, amelyért érdemes volt megszületnünk! Természetközeli és természetbarát tevékenység lehet, vagy akár sport is, attól függően, ki mennyire veszi komolyan a benne rejlő képességeket. Az alapokat azonban a lehető legbiztonságosabb körülmények között kell elsajátítani! A teljesen kezdőknek, első repüléseikhez (az alapfokú vizsgáig) olyan kopasz domboldalak valók, ahol a fák, bokrok, suvadások, sziklák nem veszélyeztetik szárnypróbálgatásaikat. A véletlen folytán a hazai legalkalmasabb hely itt van, Heves megye északi részén, egy igen jópofa, csendes kis falu, Fedémes határában. A TSZ-korszakban leirtott és agyonművelt dombok lehető legideálisabb hasznosítására szerveződik ez a SIKLÓREPÜLŐ OKTATÓ PARK, amely a későbbiek során más szabadidős és sportos tevékenységnek is helyet adhat. Részben azért, hogy a turizmus egy új ágának, (a repülős turizmusnak) kibontakoztatásával életet hozzon a környékre, részben azért, hogy a természetvédelmi szempontból értékesebb területekről ide terelje a technikai sportokat. A siklóernyősökön kívül már a mágneses irányítású repülőmodellek építői is felfedezték az itt található meredek domboldalak lehetőségeit…

 

   Olcsó, de jó falusi szálláskínálat mellett, egy turisztikailag még felfedezetlen (azaz nem túlzsúfolt), de igen érdekes környéken kiváló alkalma van az érdeklődőknek a siklóernyőzés alapjait megtanulni. Az itt levizsgázók a későbbiek során –megfelelő óvatossággal- a versenypályaként is funkcionáló Eged hegy vagy más „magas start” nagy repülési lehetőségeit is kipróbálhatják. Az alapfokú képzés nyaralással is egybeköthető, mert a jún-aug. időszakban a kezdőknek még nem való termikes napszakot kihagyva, csak a késő délutáni órákban (17-21 ó. között) tartjuk a gyakorlati foglalkozásokat. Napközben elméleti konzultációk lesznek, de elég sok idő marad kirándulásra is. A közelben strand, lovagolási, horgászási és erdei túralehetőség is van! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------