Törölt nick Creative Commons License 2012.09.18 0 0 18

NEm olyan tragikus az a havi 3500 (később esetleg 5000) tyúkkajára. Nekem ennyit eszik meg 7 tyúk és 20 db 16 hetes növendék, akikből még 7 megy a fagyasztóba hamarosan, 11 jérce marad pótlásnak. A 7 tyúk havi 92-100 tojást tojik, azaz a havi kajájuk csak a tojásból bejön.

Mondjuk nekem kerítésre, tyúkházra most nem kellett költeni, azt még 18 évvel ezelőtt elintéztük. Csak közben vagy 10 évig üresen állt, most kezdtük újra.

Mi nem gondolkodunk nagyban. Van egy 900 négyzetméteres városszéli telkünk, rajta ház, fű, díszkert, sok-sok gyümölcsfa, a legtöbb még fiatal, szőlőlugasok, konyhakert, aprócska üvegház, tyúkház, tyúkudvar.

Sok minden megterem, amit lehet fagyasztok, befőzök. Terem csemegeszőlő, borszőlő, idén is lesz vagy 200 liter bor. Azzal én eldolgozgatok, átfejtem, derítem, később palackozom - rám maradt, mint a szőlőmetszés, mert én értek hozzá (én falun nőttem fel, a férjem emeleten:))

Már régóta sütöm a kenyeret, készítem a házitésztát.

Tejet házhoz hoznak hetente kétszer, abból nekünk megvan a kefír (még a tyúkoknak is jut egy kevés), a túró, a vaj (tejföl is lenne, de azt inkább veszem ).

Én nem törekszem nagyobb önellátásra, a tyúkokat is csak addig tartom, míg nem lesz teher. annak idején a sok munka miatt hagytam abba, mint ahogy a nyulak tartását is. Munka és nagy család mellett nem ment.

Előzmény: sajnos boka (8)