sajnos boka Creative Commons License 2012.09.17 0 0 8

Na itt pont vannak adatok:

 

 1. Ki kell alakítani a tyúktartás feltételeit:

   • zárt udvarrész:  tyúkonként kb. 1 m2 (kapirgál, csipeget, piszkol), tehát 10 tyúk esetében 10m2-nyi udvart kell körbekeríteni (ez nem olcsó mulatság, sok „pályázat” ezen a ponton bukott el). Ez a terület azonban nem elegendő a "hagyományos" kapirgálásra.
   • zárható tyúkól ülőrúddal (hogy a tyúk és a gazda is nyugodtan tudjon aludni, se ragadozó, se tyúktolvaj)
   • 5-6 tyúkra egy szalmával, száraz fűvel bélelt tojóhely kialakítása,
   • etető, itató edény,
   • az egész portán rágcsálóirtás, igény szerint ismételve, különben igazi survival alakul ki, és valószínűleg a patkányok győznek.

Ezeket a tételeket már akkor ki kell fizetni, amikor tyúk még nem lépett be a portára - összességében 10-15 ezer Ft-ra is rúghatnak a kiadások még akkor is, ha a család hulladékból oldja meg, nyomortanya-fílinggel. Ha valamiféle dizájnosabb megoldásban gondolkodnak, a költségek akár többszörösére is nőhetnek. 

 1. Meg kell venni a tyúkokat,  az egyéves ”letojt” tyúk kb. 600 -700 Ft/db. Ha adomány, akkor ezt nem kell kifizetni, viszont a tyúk is öregszik, kb. két év múlva szükséges az állomány megújítása (újakat kell venni, a „régiek” bekerülhetnek a fazékba) 
 1. Biztosítani kell a tyúktartás havi pénzügyi szükségletét – kell búza, árpa (8.000 Ft/mázsa) plusz kukorica (10.000 Ft/mázsa). 10 tyúk etetése havonta kb.  3.500 Ft-ba kerül, amennyiben 10% rátartással számolunk (szóródik, galambok, verebek is rájárhatnak, beköltözik az egér a takarmány tárolóba, stb.) – és ekkor még nem a drágább tojótápra áldozott a család.  Ebben az összegben nincs benne a szállítás költsége – ez függ attól, kapható-e helyben a faluban, illetve van-e valaki, aki hazatolja talicskán vagy biciklin.

 

Az idei prognózisok alapján a takarmány ára akár 30-40%-kal is nőhet, így a havi fix költség akár 5.000 Ft-ra is emelkedhet, ráadásul jelenleg sok helyen hiány van takarmányból. Kérdés, mennyibe kerül bebarangolni a megyét, hol lehet még eleséget kapni, illetve hányadik „takarmány nincs” tábla után kerülnek "kárenyhítés" címén a tyúkok a fazékba meg a fagyasztóba.