Island* Creative Commons License 2012.09.16 0 0 33

A leanderes topicban ez már lerágott csont, nem is fognak nagyon válaszolni rá....

A többség a szép virágú fajtákat kedveli, azok viszont nem a hidegtűrő kategória, maximum a -5C-os határ az, amit biztonsággal átvészelnek dézsában tartva.

 

Több hobbistával beszéltem és soknak van már kiültetett Atlas vagy Villa Romaine amelyek szépen fejlődnek és bírják a hazai viszonykat kertben. DE!

- házfal mellett vannak

- kiváló mikroklíma adottságok mellett (eleve jó a hely téli védelme, tengerszint feletti magasság, házfal, belvárosi hősziget stb.)

 

Nekem a tavalyi tél volt egy kísérlet, de fogok még újabb kísérletet végezni, viszont észak-nyugat felől egy falat fogok húzni a kiültetendő növény möögé.

Nálam az Atlas, egy Atlas-Tidili, Villa Romaine és egy Cavalaire és egy Taurus maradt meg a kiültetettek közül. (Italia teljesen megfagyott.) Viszont visszafagytak, amely április végére látszódott s a legtöbb tőről hajtva kezdte újra az életét.

 

Elkövettem azt a hibát, hogy bíztam a "szőlőhegyi" klímánkban, mert több fügebokor is van a hegyen, amely állja a sarat, ezek jó indikátornövények valóban, de ezeknek a leandereknek, azt hiszem ettől függetlenül kell a házfal közelsége és plusz még téli védelem.

 

Nálunk -17,6C volt a legalacsonyabb és ez már ezeknek a hidegtűrő fajtáknak is durva!!!!

 

Vagyis azoknak javaslom a kerti kiültetést, akik több éve tartó mérés után is tudnak olyan helyet a kertjükben, ahol nem megy az extrém hideg éjjeleken sem -15C alá a hőmérséklet!!!!

Előzmény: unartis: (24)