Prophet09 Creative Commons License 2012.09.13 0 0 74981

Szép estét mindenkinek!

 

Tegnap előtt sikeresen lefőztem a második pálinkámat. Az alapanyag kb. 35 kg aprószemű szilva volt (sajnos a fajtáját nem ismerem). Ebből magozás és fúrószáras pépesítés után kaptam kb. 45 liter cefrét. Került bele 4 dkg. budafoki élesztő,  Endozym Cultivar (elvileg aromakiemelő) pekintbontó, illetve később 1.5 kg napfény. Leraktam a pincébe ahol a hőmérő vállmagasságban 22 fokot mutatott. Már az első 24 óra után hallhatóan forrásnak indult a cefre. Minden nap ment a gyufapróba és a bunda lenyomkodása. A 2. nap vége felé egy kis vászon lepedőbe tettem 3 marék magot és beleengedtem a cefrébe. A 6. nap este a gyufát egészen a cefre tetejéig tudtam engedni ezért azt hittem elkészült. Ekkor légmentesen lezártam a hordó tetejét mert csak a 9. napon szándékoztam főzni. Reménykedtem benne, hogy a "késői" főzés savazás nélkül nem lesz probléma. No, bezsuppoltam a hordót a kocsiba és lezötykölődtünk telekre. Közben meleg volt, a cefrét a csomitartóban sütötte a nap. Másnap csavarom le a tetjét, és egy nagy szisszenés, illetve az ismerős széndioxid szag fogadott. A  gyufa már a hordó tetején kialudt illetve láthatóan és hallhatóan újra forrásba kezdett a szilva. Találkozott más is ilyen jelenséggel? Én azt hittem hogy a gyufapróba csalhatatlan. (még a bunda süllyedése vagy nem süllyedése ellenére is) Úgy döntöttem, kap mégy egy éjszakát, majd másnap nekiálltam a főzésnek.

 

Itt is meglepetés fogadott mert sikerült megtapasztalni a csalhatatlan technokol szagot.  Az előző cseresznyénél nem talákoztam vele, sem az alszesznél, sem a második főzésnél. Mindenestere a végeredmény kb. 14 liter alszesz lett. Ez beköltözött a hűtőbe. Másnap ami kiült az alszesz tetejére azt igyekeztünk leszedni. Az egyik üvegbe egy kis zöld réz is került, amit teljesen kivettünk belőle. Utána a hétvégére szintén hűtőbe került a cucc, mert nem volt időm a főzésre, csak 4 nap mulva. Én is találkoztam a sokat tárgyalt rétegződéssel amiről mellékelek egy képet:

 

 

A második főzés előtt megnéztem az alszesz alkoholfokát ami 20 V/V körüli volt így nem kellett higítanom. Nagyon szépen cérnavékonyan indult és végig úgy is főztem. Az ötpoharas módszer szerint elválasztottam 5-ször fél dl. párlatot.  Ismét éreztem a technokol szagot, olyannyira hogy végül az 5 pohár közül egyet sem öntöttem hozzá a pálinkához. Ahogy korábban írtam az első cseresznyénél ez elmaradt, ezért talán itt sem voltam elég bátor többet elvenni, mindenesetre ahogy átváltottam középpárlatra kb 2 perc mulva már csak a finom szilva illatot éreztem. 4 dl-ként gyűjtöttem a pálinkát aminek az alkoholfoka a következő képpen alakult: 1-77; 2-76; 3-75; 4-72; 5-70; 6-66; 7-61; 8-56; 9-48. Az utolsó eresztésnél már elkedtem érezni a fazékízt, de talán Feribá írta hogy kell bele egy kis büdös  is, ezért megfogadtam a tanácsát. :) Ezután átálltam az utopárlatra, aminek az első 4 dl-e 37 fokos volt. Innentől többet nem mértem.

 

A végeredmény 3.9 liter 66 V/V-os finom szilva illatú tökéletesen átlátszó pálinka. Igazság szerint büszke vagyok magamra, mert az előzővel ellentétben ez nagyon tudatosan, a fórum tanácsainak megfogadásával készült. :)

 

Ami kérdés még felmerült bennem az az, hogy vajon a technokol szag eredhet-e onnan, hogy ezúttal használtam pektinbontót?

 

Elnézést kérek amiért ilyen hosszú voltam!

 

Üdv, B