vasbicikli Creative Commons License 2012.09.13 0 0 74976

Újonc pálinkafőzőként átérzem a bizonytalanságodat, és próbálok támpontokat adni, mint civilben vegyész.

 

Ecetsav: ecet szagú

Vajsav: kb. áporodott gumicsizma/tornacipő szagú

Észter (jelen esetben leginkább etilacetát): technokol szagú

 

Az utolsó kizárható, mert a lepárlás legelején jön, akár cefrét főzöl, akár alszeszt finomítasz.

Arra gondolok, hogy a főzés vége felé, az alkoholtartalom csökkenésével párhuzamosan megjelenik az előpárlatban az a bizonyos sokat emlegetett, jellegzetes, savanykás "fazékíz" ill. -szag, lehet, hogy azt érzed.

 

Ecetes cefrével (hálistennek) nem találkoztam, de úgy gondolom, hogy az ecetsav hamarabb is átmegy a vízgőzzel, azt nem csak a végén éreznéd.

 

A vajsav, ecetsav egyébként romlott cefrére (levegő jelenlétében való erjedésre) utal, de ha többet mondanál a cefréd előéletéről, hogy mennyi ideig állt, miben tartottad, sűrűn nyitogattad-e, stb, akkor könnyebb lenne behatárolni a problémát, ill. azt, hogy van-e egyáltalán probléma.

Előzmény: rámenős (74950)