acr77 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 2045

"Csak azt nem értem, hogy akkor miért fizetnek valahol nominálkamatot, ha az nem hoz semmit, pontosabban hoz, de elviszi az infláció?!"

Fix kamat esetén mindenhol első körben nominálkamatot fizetnek. Korántsem biztos, hogy elviszi az infláció, ez csak akkor történik meg, ha a nominálkamat kisebb, mint az infláció. A 8%-os kamat, 5%-os infláció feltételezése esetén sem viszi el.

"Az sem értem, hogy az alaptőke meg minden évben csak csökken az évente megeső infláció miatt?? Mi ilyenkor a teendő, hogy az alap jó kamatot hozzon, illetve az alap se veszítsen reálértékéből??"

Ha jól értem, te olyasmit akarsz, mint a közmondásban: a kecske is lakjón jól, de a káposzta is maradjon meg. A te esetedben ez úgy teljesülne, hogy felmarkolnád a 8%-os kamatot, de még maradna 5%, hogy fedezze az 5%-os inflációt. Végül is pontosan ez a megoldás a problémádra: olyan bankot kell keresni, amely nem 8%, hanem 13%-os kamatot fizet. 

"És még annyit, hogy mennyi az az összeg, aminek kamataiból havonta kapna az ember olyan 100-150 ezer forintot?"

Úgy számolgattam, hogy 15 millióból 8%-os (nettó) kamattal ki lehet hozni havi (nominális) 100 ezret. De megint ugyanott tartunk, mert fel fogod tenni a kérdést, hogy az infláció így-megy úgy és három év múlva 100 ezer Ft már nem is 100 ezer Ft, a 15 millió már nem is 15 millió, és kezdhetjük az egészet előről :-)

Előzmény: horsz (2044)