CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74766

Szilva kérdés.

 

Elkészült a korábbi szilvánk maradékának (100 l) a főzete, 6 hlf lett. A korábbinál, ugye az volt a Fmester gondja, hogy nem volt elég érett, 8 volt a brix, aminek le kellett volna menni 5 alá szte.

Ennek az utolsó pillanatig (+3 hét) bx8 volt, mégis 3 hlf többlet jött ki belőle. Más főzőn, de ua. technológiával készült.

 

Adhat a semennyi bx változás +3hlf-ot?

 

Vagy!

A korábbi főzésekhez képest az volt a jelentős különbség, hogy teljesen hidegen indult a rendszer a mi cefrénkkel, 4 nap állás után. A csövekben, hűtőben, stb. csak visszamaradt víz volt. Bazi lassan melegedett minden, 3,5 óra volt a felfűtés maga s volt egy kis alszesz kavarás, mert elfelejtették leengedni a tartályból az előzőleg benne lévő vizet s abba folyt egy ideig, igaz 0-ás "párlat". Aztán leengedte s onnantól lett felfogva a végleges. A szeszfok is érdekesen alakult, nem ment 45 fölé a max. s ott is viszonylag rövid ideig volt, hamar elkezdte ledobni.

 

Felvehette a rendszer a gőzöket, ami így behígulva nem generált az epruvettában mozdítási alkoholfokot s eldobta a "vízzel", ami az alszesz tartályban volt?

 

Találgatok, csak nem értem s azt nem szeretem. Jó tudni hol hibáztam.

 

Előre is köszi, ha van idea.

 

CT