ptak Creative Commons License 2012.09.07 0 0 8081

"Én azt gondolom hogy ami nem lehetetlen az lehetséges. Miért ne működhetne a mágnesterápia? Ha emberek azt állítják hogy nekik működött akkor működött. Lehet persze hogy a "tedd a kezed a TV-re és meggyógyulsz" is működik embereknél. Akkor most ez baj?"

 

Nem, egyáltalán nem baj, sőt örülök neki, hogy ha valaki meggyógyult. De az ilyen esetekben felmerül a kérdés, hogy mitől is gyógyult meg pontosan? Ha 100 emberből ő az egyedüli mondjuk, aki a terápia után meggyógyult, akkor sokkal valószínűbb, hogy nincs ok-okozati összefüggés a két esemény között. Az allergia is elmúlik spontán módon egyes esetekben, ez tény. Sokkal inkább valószínűbb, hogy ez az oka a dolognak, szemben azzal a magyarázattal, hogy a mágnesterápia 100-ból 1 embert meggyógyít. Nem?

Persze az is bőven benne van a pakliban, hogy az az egy-két ember, aki állítja, hogy neki használt, hazudik. Lehet, hogy azért, mert anyagi érdeke, lehet, hogy azért, mert maga előtt sem akarja beismerni, hogy feleslegesen kifizetett sok pénzt a hasztalan terápiára. Téves következtetést levonni nagyon könnyű, például sokan azért hisznek a homeopátiás bogyókban, mert ok-okozati összefüggést vélnek felfedezni saját tapasztalatuk alapján a készítmény  bevétele és a tünet csökkenése között. Mire szokták ezt szedni legtöbbször? Torokfájás, nátha, fejfájás stb.. csupa olyan dolog, amik kezelés nélkül is elmúlnak maguktól.

Előzmény: ottofon (8080)