Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 45924

Nekem 3 db noname kategóriájú akksis csavrozó gépem van, mindnek szar az akksija már, de 1 db még valamennyire felveszi a töltést a kb 5 db akksiból, de ez sem sokáig fogja bírni. Én arra gondoltam, hogy szétszedem az akksit, levágom az akksi cellákat az érintkezőkről és helyette egy hálózati tápegységről táplálom meg a gépet. Így csak az akksit kell átdugnom másik gépbe és használhatom azt. A cellákat benne hagynám a tokjában mert a súlya kell ahoz, hogy le lehessen rakni a gépeket az asztalra felborulás nélkül. Valamikor kb 25-30 éve építettem magamnak egy nagy univerzális torroid trafós tápegységet ami vagy 20 féle feszültséget le tud adni egyen és váltó áramban, egyedileg lett megtekerve hozzá a torroid trafó. Elég bika, talán elbírná a gép terhelését, még nem számolgattam. Valószínüleg az egyenirányítókt ki kell benne cserélnem nagyobb teljesítményűekre, de ez nem nagy gond. Ha ez nem járható út, akkor egy gépkocsi savas akksit is rá lehetne kötni, az is bírja piszokul a terhelést, csepptöltővel meg állandóan feltöltött állapotban lehet tartani. Monjuk elég hűlyén nézne ki egy ilyen nagy akksival rohangálni a ház körül apró munkáknál, de az esetek 90%-ban a műhelyben ahasználom úgyis a gépet.

Álltalában úgy szoktam használni a gépeket, hogy az egyik gépben csak fúrót teszek, a másodikban van a csavar süllyesztő fej, a harmadikban meg a toldószáras bitfej. Sokkal gyorsabb az akksit áttenni mint állandóan tekergetni a tokmányt. 

Van egy pár cég akik akksi cllákat forgalmanak mindenféle kivitelben és vállalnak mindenféle akksi felújítását, és átalakítását is akár litiumosra is. Viszont barom drága móka ez, ahogy kallkulálgattam, nekem egy gép aksijának a felújítása kb 15.000-be féjna, míg a komplett gépet 2 db akksival 4500-ért vettem. Szóval nemigen éri meg a felújítás. Viszont az üzletben kapható NI-CD-s aksis gépek is már alapból fáradtak, volt olyan gépem aminek az aksija új korában is csak alig vette fel a töltést. Vittem is vissza gariba cserélni, de amit kaptam helyette az sem volt különb.

Lehet, hogy ha nem csak 4500-at áldoznék egy ilyen gépre hanem mondjuk 20-70 ezret akkor jobb aksival tudnám megvenni, fene tudja. De az biztos, hogy pld egy zöld bosh gép akksija 3 évnél tovább nem bírja, ennyi idő alatt meg nemigen termeli ki a cirka 40-70 ezres árát otthoni barkács körülmények között, tehát nem éri meg megvenni.

Előzmény: spapda (45920)