budai2 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12412

Pölöskei muskotály

Nálunk nagyon bevált. Már harmadik hete eszi a család, és még mindig teljesen egészséges, és még legalább egy hétre való 90 százalékos érettségű fürt van rajta. A fürtök a lokális beárnyékoltságuktól függően nem egyszerre érnek, és nagyom finom édes bogyójúak.
Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani ház körüli szőlőbe másoknak is, a szomszéd másfél éves unokájának egyik kedvence.

Néro.

Ez már korábban lement, apróbb szemű mint a pölöskei, de ugyanúgy nem volt vele gond, mint a pölöskeivel.

Mindkét fenti fajtát ajánlhatom hozzám hasonló tök amatöröknek, mert a metszés annyiból állt a részemről, hogy ahol túl dúsnak találtam, ott kiritkítottam, egyébként pedig hagytam, hogy "menjen a saját feje után".

Palatina (augusztusi muskotály).

Ezzel már több gondom volt, mert harmadik évben kevesebbet termett, mint a második évben. (éppen csk megmutatta magát).
Figyeltem másnál is a helyzetet, ott is gyengén teljesített.
Kiváló ízű, vékony héjú, de lehet, hogy vízigényesebb mint a többi, de lehet, hogy a fekvéséből adódóan jutott kevesebb vízhez.
Kb azonos időben érik a néróval, de annál jobb ízű (ez persze szubjektív).
Gondozásigénye ennek is minimális volt.