Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 2060

A fajelmélet esetén meg lehetne említeni egy rakás nevet, pl. Disraelit, akinél nem meglepő módon a zsidók voltak a legelőkelőbb faj (és csak őket követték az angolszászok), Gobineau filoszemita volt, és még Chamberlain se volt olyan határozottan zsidóellenes, mint a nácik. Gobineau a németeket nem tartotta árjáknak, hanem keverék fajnak gondolta, nála a skandinávok és az angolszászok voltak az igazi nordikus árják.

 

Wagner írásait magam nem olvastam, de másodkézből úgy tudom, hogy pl. a "Rasse" szót soha nem használta írásaiban semmilyen értelemben, a "Geschlecht" szót igen, de többnyire nyilvánvalóan egészen más értelemben. A librettóiban mindenesetre a Geschlecht általában kisebb leszármazási csoportot jelent. A németeket ő maga is keverék fajnak gondolta Gobineau nyomán, bár Gobineau-val, úgy tűnik, pont a fajelmélet kapcsán veszett össze, amivel nem értett egyet. Egyébként amikor Gobineau-val megismerkedett, akkor még csak az útikönyveit olvasta, és azok tetszettek neki.

 

A Ring-tetralógia ógermán mítoszok alapján íródott, de nem kell túl sok mindent belelátni (az egész Wotan-mítosz a Lohengrinben pl. kimondottan negatív színben szerepel, igaz csak említés szintjén), fajelmélet végképp nincs benne. Wagner egyáltalán nem a "saját népének a karakterisztikáját" akarta kiemelni benne, egyébként is kérdéses, hogy ki lenne a saját népe a történetben. Mindenesetre senki se tökéletes ezekben a történetekben, miközben senki sem abszolút és megmagyarázhatatlanul gonosz. Alberich gonoszságára a sellők (és vélhetőleg korábban más nők) gonosz elutasítása és gúnyolódása szolgál némi magyarázatul (ezért tagadja meg a szerelmet a hatalomért, mert a szerelemben úgysincs esélye), Mime gonoszságát pedig időben megelőzi rabsága és Alberich kínzása - bár Wagner nyitva hagyja a kérdést, hogy vajon előtte is gonosz volt-e, vagy hogy bármelyiküknek volt-e korábban hajlama a gonoszságra. Mindenesetre érdekes, hogy egy levelében Mime, a nagy orrú, alacsony, szőrös, bizarr gnóm kapcsán megemlíti, hogy rájött, saját magáról mintázta... Egyébként kiterjedt levelezésében tudtommal sehol nem utalt arra sem, hogy a Nibelungok a zsidók megtestesítései lennének (fentiek alapján inkább saját maga jutott eszébe róluk).

 

A Parsifalban a rasszizmus jelének a tiszta vérű Grál-lovagok rendjét szokták tekinteni, Parsifal pedig a náci mitológiába, mint Hitler szimbolikus ábrázolása, illeszthető bele. Nyilvánvaló, hogy a nácik nem akartak 40 millió Parsifalt, hiszen az operában is csak egy Parsifalról van szó, aki a náciknál Hitler lett volna. (Több szempontból illik a Grál-lovagi származású reiner Tor leírása az egyszerű közkatonából termett, de kifogástalan - árja - vérű Hitlerre.) Egyébként a Parsifalban több szálon fut a cselekmény, Kundry üdvözülése éppígy része neki, és ugye Kundry esetében a legmegalapozottabb a zsidó szál. Mindenesetre Kundry megdicsőülése buddhista üdvtörténetek alapján született, ahol a halál az üdvözülés (nirvána) megtestesülése (Kundry ugye újjászületésre van ítélve korábbi gonosztette miatt, és ettől szabadul meg), ha valóban zsidónak tekintjük, akkor a zsidók megtéréséhez kapcsolja a megváltásukat, ami Wagner korábbi elképzelése is volt. Bár ugye elég áttételesen van Kundry zsidósága is kikövetkeztetve. A legenda szerint sokkal ezelőtti életében gúnyolódott a Megváltón a kereszten, de van jelentősége annak, hogy Wagner sosem beszél Jézusról, csakis Erlöser-ről, azaz szándékosan a valóságtól (és a valódi kereszténységtől) eltávolította a Grál-lovagok kultuszát, így nem lehet minden keresztény legendára hivatkozást szó szerint venni. Amellett egyébként is kérdéses, hogy az újjászületés tana (ami apokrif lenne a kereszténységben egyébként is) mennyiben értelmezhető a zsidóságra, hiszen előző életeinkben eszerint állatok is lehettünk: ha valaki előző életében disznó volt, attól még a mostani életében ember marad, ha előző életében zsidó volt, attól most még nem feltétlen az, csak ha most is zsidónak született. Akkor mennyiben is zsidó Kundry?

 

a nemzeti szocialisták inkább szocialisták (vagyis kommunisták) voltak, mintsem nemzetiek.

 

Attól függ, mit ért szocialista, mit kommunista, és mit nemzeti alatt. A nácik egy népnemzeti közösségben gondolkodtak, annak más népektől elválasztására törekedtek, és a közösségben belül szocialisták voltak (de messze nem kommunisták, az egyenlősdi nagyon messze állt tőlük), kifele egészen extrém módon nemzetiek.

 

Előzmény: Törölt nick (2057)