kyru Creative Commons License 2012.08.25 0 0 42005

Senki nem mondta, hogy dobd le a cipőd és fuss. Ezt meghagyjuk az extrémeknek. Én azt mondom hagyd el a sarokemelést a futáshoz és felejtsd el az agyonpárnázott 10-16mm sarokemelésű instabil cipőket, mert nem mindnekinek jó, mint ahogy a lapos talpú cipő sem mindnekinek jó. De akinek már fájt a térde, csípője valaha az próbálja ki és utána döntsön, számára melyik a jó stílus.

 

más, idézet: "Ezenkívül az embernél a sarok a talajfogásra lett kitalálva"

ez igaz a gyaloglásra, mert ha gyalog vagy és magad alá teszed a lábad, akkor egyhelyben topogsz és nem haladsz, de a futásnál ez nem igaz.  

Az általad említett brandek közül az egyik pedig azon kívül, hogy hisz ebben a sítlusban azt mondja áttérés, mert teljes mértékben tisztában van azzal, hogy ha valaki elhagyja a sarokemelést annál megszűnik egycsapásra a térd csípő vagy gerincfájdalom, de ez ennek eredménye, hogy a csillapítást olyan izmok fogják végezni, amik eddig nem dolgoztak. Ezt meg kell edzeni, és komoly kontrol mellett kell vgrehajtani, hogy ne legyenek izomsérülések és hosszantartó izomlázak.

 

És ez a stílus sajnos olyan, ha már egyszer elsajátítod már nem akarsz visszatérni a magas arkú cipőben futáshoz, ezért nem javaslom a néha futok 3-5 percet és megtudom milyne ez mert semmi értelme.

 

Teljesen más az áttérés folyamata.

 

Ennek a folyamatnak bemutatását szolgálta volna a tavalyi pályázatom is, sajnos  a magyar futók még nem érettek egy ilyen pályázat végigvitelére. Eddig azért nem írtam meg a saját tapasztalataimat, mert sokkal hitelesebb ha tőlem független futó írja meg ezt, és ha megírom akkor egy ilyen pályázat győztese nem lesz független az én írásomtól, mert pénzjutalom jár érte ha végig viszi amit vállal a pályázattal.

 

Abban igazad van, hogy jelenleg nagyon kevés az elit atléta aki 0mm droppal fut és tudunk róla, de ne felejtsük el  a mostani olimpián is négy cipőmárka jelent meg összesen nike-adidas-puma-asics, ezek egyike sem képviseli ezt a stílust, és a szponzorált csak abból a cipőből tud válogatni amit adnak neki. 

 

eljön még az idő amikor felnőnek azok akik dorkóban is tudnak futni.

 

egyébként néztem a női maratonistákat és volt olyan képbevágás, amikor látható volt a talajfogása az élbolynak, és több mint a 90%-a magas sarkú cipőben sarokra érkezve futott. Hát még ez van. De mivel a természetes futás hatákonyabb, kevesebb energiát igényel lezs még olyna amikor fordítva lesz az arány

Előzmény: olipapa (42001)