kyru Creative Commons License 2012.08.25 0 0 41998

Szerintem a lábon belül mindenki maga választja meg, hogy a láb melyik része fogja meg a talajt először és nehezedik rá a teljes testtömegével.

A sarok az nem más mint egy csukló amely a talppárna és a térd felöl képes a tengelyén elfordulni.

A lábkibicsaklásnak 95%-ban az oka, hogy a sarok érkezik a talajra és már nem képes korrigálni a láb nem biztos és stabil talajfogását és aláfordul. Ha a talppárnádon érkezel a taljra akkor bokából még képes vagy korrigálni és sokkal kisebb bajod lesz ízületileg mert lábfejből vádliból képes lehetsz korrigálni. 

Akinek elég erős a bokaizülete vagy szereti ha kibicsaklik és aláfordul a lába, annak javasolt mindenkép a sarokra érkezés terepen, akinek nem az pedig legyen óvatos és lépjen belátása szerint biztonságosabban.

 

A másik dolog, ha sarokra érkezel a sarok talajbacsapódása a nem hajlított térdet feltételezve ( futásnál, ha a láb a test előtt ér talajt akkor az nyújtva van, mert nem gugolva vágtában futunk)  végigüt a térdeden a csípődön és a csigolyáidon egyenként. 

A sarkad alatt, ha van klasszikus magas sarok-alátámasztású pihe-puha cipőd, akkor a párnázás megvédi a sarkad, az jól is érzi magát, de az ütköző golyók effektus miatt a térdnél a becsapódási energia továbbadását a porc és minden "csontcsatlakozásnál" hasonlóan a porcok csillapítják. Minden csont a terhelést a felette lévő csontnak továbbadja. Itt már nincsenek pihe puha gélek/air/abzorb/EVA hab/grid csillapítók.  Nos, a porc egy nagyon profin kialakított megfelelő kenéssel ellátott és a csont teljes felületén illeszkedő rugalmas anyag, ami a sok ütődésnek köszönhetően deformálódhat. És ha deformálódik, akkor már nem fog tökéletesen illeszkedni a csontvégekhez, és a terhelést már nem lesz képes megfelelően csillapítani, sőt még a porc fel is puhulhat és be is gyulladhat.

Na, ez a fájdalom. Amit érzel, ha fáj a térded és a csípőd vagy a gerinced.

Szóval azoknak, akiknek minden csontvégük és porcuk egészséges képesek fájdalom és fáradság nélkül akármennyit futni, akkor ha magas sarkú cipőben klasszikusan sarokra érkeznek mert szerinted a sarok arra való.

Mindenki másnak káros és egy lehetőség a lapos sarokemelésű cipőben vagy mezítláb futás, mert akkor a nincs sarok becsapódás.
és egész láb és csípő és gerincoszlop továbbterhelés. 

 

Ha pedig a hatékonyságot nézzük, a klasszikus  futás az egyenes törzzsel: érkezz sarokra - gördülj a külső láboldalélen - és rugaszkodj el a talppárnádról egy kicsit kevésbé hatékony mozgás, mint az előredőlve - a test alatt a talajfogás talppárnán - a sarok becsapódását vádliból és talpizomból megakadályozva - azonnal továbbrugaszkodás.

 

A két mozgás analógiájában mindig azt a hasonlatot hozom fel mint kvízt, hogy melyik a hatékonyabb mozgás előrehaladás szempontjából:

  1. futok - bukfencet vetek - továbbgördülve felállok - és futok tovább
    vagy
  2. futok - futok - futok - futok és nem gördülgetek semmit csak haladok előre mindenféle forgómozgást mellőzve.

Mindenki végiggondolja és megadj a választ magának.

 

ja és még valami a természetes futást nem kell tanulni, az ösztönös, és mindenki kipróbálhatja. Dobd le a cipődet, füvön vagy tornateremben és fuss, aztán figyeld meg hányszor vered oda a sarkad

- válasz: legfeljebb kétszer, egyszer ballal, aztán jobbal, és soha többet mert közvetlen fájdalommal jár a sarokcsontodban - kivéve ha fakír vagy és szereted a fájdalmat.