ibuprofen Creative Commons License 2012.08.24 0 0 1677

A meleget jól viselő és kiránduló kedvű gyűjtőtársaknak javasolnék egy gyermekekkel is könnyen megtehető "all in one" túrát (romkeresés+erdei gyümölcs kóstoló+birkanéző+ásványgyűjtő, opcionális: vaddisznó, őz, szarvas néző) Ódörögdre.

Ódörögdpuszta Zalahaláp felett van, kocsival a Tapolca-Devecser út mentén, Zalahalápot elhagyva Devecser irányában, kb. 5-6 km-re balra kell fordulni és a házakig menni. GPS rulez!

 

Templomrom kereső+birkanéző+erdei állattal találkozó túra: a "falu" egyetlen mellékutcáján (a falu vége előtt jobbra, Zalahaláp felől érkezvén) kell menni, amíg a birkaólakat meglátjuk. Itt keresztül a birkák pihenőjén, majd azt elhagyva egy szép fasorban balra sétálunk és ezt követjük, amíg az út el nem fogy (eddig kocsival is be lehet jönni, magas építésűek előnyben), kb. 1 km. Itt ösvény megy tovább előre és jobbra, a jobb oldalit kell választani és pár méter után balra a fák között meglesz a templomrom. Ez valami Szent Ferenc-i vonzerővel bír, mert szinte mindenki lát mellette vaddisznót és szarvast, néha őzet, erről a vonatkozó túrabeszámolók is bőségesen írnak. A rom gyönyörű, bár a képektől eltérően szinte teljesen benőtték a fák.

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2900

 

Kőzetgyűjtő túra: a birkáktól visszaérkezvén a faluba, menjünk jobbra bármelyik földúton és a csodálatos sziklagyepes hátakon keressünk jó nagy köveket. Mindegyikben van valami, szabadon kalapálhatunk. Több száz ilyen van, messziről jól látható helyen. Találhatók benne kalcitok (fehértől a vörösig, jó nagyok és rengeteg), némi gipsz, vas-ásványok, aluminium ásványok, stb. Bődült mennyiségű Nummulites (régi szép magyar nevén: Szent László pénze) kövület is van mikroszkópostól a több centisig, bátran válogassunk! Sok egyéb más kövület is található, gyermekeinknek aranybánya.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nummulites

 

A sziklagyepek ezernyi formai szépséget is elénk tárnak, nem beszélve a különleges növényekről. Távcső és fényképező legyen nálunk. A töbrök oldalán hatalmasakat lehet hömbölögni (gurulni) a rövid fűben.

Mi már többször jártunk itt, soha nem akarózik hazajönni.