Törölt nick Creative Commons License 2012.08.24 0 0 194

Más külső, más funkciók, az teljesen rendben van. A baj ott kezdődik, amikor gagyit készítenek. Gagyi az, ami valaminek látszani akar, valami értékesnek, de nem az. A Casio sok ilyet csinált, nyilván, mert volt rá kereslet.

 

Eleve az analóg kvarc szerkezet egy óriási visszalépés. Az LCD kvarcórákban az volt a lényeg, hogy nincs benne mozgó alkatrész. A mechanikus órákban pedig az, hogy évszázadok alatt lecsiszolt technikával olyan finommechanikát készítettek, amely saját mechanikus tulajdonságaival, működésével alkalmas volt az időmérésre. Az analóg kvarcban a fogaskerekeknek semmi jelentősége, egyszerűen nem vesznek részt az időmérésben.

 

A Casio sok olyan analóg, vagy analóg-digitális órát készített, amelyen látszat-funkciók voltak, bonyolult mechanikus komplikációk imitációi, érdemi funkció nélkül. Sok fröccsöntött műanyag házat készítettek, amivel semmi baj, amikor vállalja az anyagát, de hány fémnek látszó Casio rohadt már le a kezemről úgy, hogy előbb megrozsdásodott a műanyag a rátett fémrétegtől, majd elfáradt a tok műanyagja, és letört a szíj csatlakozása.Volt olyan Casiom is, amin a három rendes mutató mellett digitális kijelző és három kis analóg számlap volt, de ezek működése nem volt túl értelmes, csak látvány-célokat szolgált, mint a tokkal egybefröccsöntött, forgatható lünettának látszó díszítés is.

 

Illuminátor? Az teljesen rendben van. De pirossal ráírni a számlapra hatalmas betűkkel, hogy "illuminator"? Hát hol láttunk hagyományos órát, amin színes reklámszöveg hirdette, hogy "Fogaskerék!", vagy "Rugó", vagy "Sok kis csavar!". (Na jó, a drágakövek számát azért ott is fel szokták tüntetni, de egy háttérvilágítás azért nem drágakő.

 

A lényeg, a pontos, megfizethető szerkezet ezekben a látszat-órákban is ugyanúgy benne volt, de többre becsülöm a bevállalós, őszinte órákat. A Casio ebben nagyszerű, ahogy a ma divatos tartós, fémtokos elektronikus analóg órákban is. Egyáltalán, szerintem jól csinálják, még a gagyijukat sem sérelmezem, mert abban is pontos, megbízható szerkezet van, és nyilván sokan buknak rá, én is vettem valaha ilyet, kettőt is. Annak viszont nagyon örülök, hogy a retro sorozatban néhány nagyon hagyományos LCD karórát ma is készítenek, ebből látszik, hogy nem szégyellik, sőt megbecsülik korábbi önmagukat, és hogy tudnak róla: az a korszak minden idők legnagyobb technológiai lépéseinek kora volt, büszkék lehetnek rá, hogy benne voltak. Azóta az óraipar messze nem nyúl olyan bátran a tudomány legújabb eredményeihez, mint akkor, és messze nem volt azóta olyan mértékű és jelentőségű technológiai lépés.

Előzmény: Tin-Tin (193)