gazo22 Creative Commons License 2012.08.11 0 0 149

Kedves Levelezőtársam!

Én tartozom köszönettel, hogy hozzászólásával élteti ezt a témát. (Magyarul topicot.)

Jómagam a Magyar Rádió húsz éven volt bajai tudósítójaként mindig egy l-lel mondtam a milliót. Valószínűleg ösztönösen. Akkor még nem ismertem Fekete László Kiejtési szótár c. munkáját. (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1995.) A második, bővített kiadásból idézek.  Egy l-lel ejteni javasolja a 135. és 136. oldalon a következő szavakatí: milliárodos, milligramm, milliméter, millimikron, millió, milliomos, milliós.

Hadd érintsek most egy másik témát, melyről egy napilap mai számában olvastam. Gyermekkoromban bekket, centert, opcájgot, hendet, kornert (így!) stb. mondtunk. Később magyarul fejezték ki a sportújságírók ezeket a fogalmakat. Most, az olimpiai közvetítéseken több alkalommal hallottam egy-egy kifejezés visszaidegenesítését. Remélem, csak múló divat volt!

A "kultur" előtagú összetételeket Kodály nyelvi dudvának nevezte. Az ő kezdeményezésére lett a kultúrházból művelődési ház. (Az MTA elnöke és a nyelvművelő bizottság elnöke is volt, egyébként német szakos tanár.)

Tisztelettel:

Gál Zoltán

Előzmény: ötfelezős (148)