Eraa* Creative Commons License 2012.08.10 0 0 44285

Nagyon tündéri, de készülj fel, hogy elég ritka ez a színkombináció! Erről jut eszembe, hogy azt ugye tudod, hogy gyakorlatilag folyamatosan változik a színük? Többnyire kivilágosodnak. Nekem Molly teljesen fekete volt, nagyon pici fehér "nyakkendője" volt meg a tappancsok alja volt fehér - szóval ezeket első ránézésre nem is lehetett látni. Most 2 év után a pofija kicsit barnás, a farka már szürkés, és a hátán is sok az "ősz" szál, de persze alapvetően ettől még fekete, mint ahogy fotón is látni.

 

Egy fórumtársunk osztott meg korábban egy linket: (nem tudom már pontosan ki volt, úgyhogy bocsi, hogy nevet nem írok)

http://www.havanesecolors.com/colours12.html Ezek ilyen előtte-utána fotók.

http://www.havanesecolors.com/rainbow.html Itt pedig a színvariációk, ugyan angol, de a lényeg kép alapján is érthető.

 

A költségeket tekintve pedig sajnos tényleg jól át kell gondolni, mert a kezdetekben különösen sokba vannak. Az oltásokkal mindenképp számolj, 5 oltás köteleő ahhoz, hogy utcára mehessen a kutyus. Oltásonként 4-6000 Ft, a tenyésztők ált 2 oltással adják, tehát további 3-at még te fizetsz.

 

Havi szinten pedig:

1. táp (Trainer Fitness3 tápok a legnépszerűbbek itt a fórumon, a többség azzal etet; de lényeg, hogy lehetőleg ne csirkés tápot vegyél, amire gyakran allergiásak lesznek, hanem inkább bárány-nyúl-kacsa-hal; rengeteg márka van már, van bőven miből válogatni, de soha ne a hipermarketek, diszkontok stb kínálatából válassz!!

2. kullancs, szúnyog, bolha stb elleni szer - Advantix a legjobb, ez 1700-2000 Ft (bár hozzáteszem, hogy mi nem minden hónapban vesszük meg, mert ritkán mászkálunk velük, az udvaron szaladgálnak csak többnyire; de ha tudjuk h valahova visszük őket, akkor persze mindig van rajtuk, nem kockáztatunk)

3. Pelus: kezdetekben mindenképp hasznos, de mi pl mai napig alkalmazzuk, nem a rendes kutyapelust, hanem gyógyszertári betegalátétet (Tena márka - 3 méretben kapható), olcsóbb is és jobban szívja a nedvességet is, no meg a pisiszagot is.

4. Kozmetika: bár ez nem szükséges havi szinten, főleg, ha nem akarod mindig lenyiratni rövidre a gyönyörű szőrét, de olyan 2 - 3 havonta körömvágás, fülszőrtépés, esetleg szem körüli szőr kivágása miatt felmerül a kozmetikai költség vagy ha nem veszel sampont, balzsamot, akkor fürdetés miatt, de szerintem inkább vegyél sampont-balzsamot és akkor mindenképp tudod mi kerül a kutyára, nem is olyan trauma neki, ha te csinálod, mert szerintem a kozmetika nem a kutyák kedvence

 

További költségek:

- préselt marhabőr dolgok: fogváltásnál mindenképp szükségesek, később pedig azért is jók, mert segít a fogtisztításban (nem lesz büdi a szája, nem fog fogkövesedni vagy legalábbis kevésbé) - ezek pár száz forintos tételek

- játékok: a labda mindig nyerő náluk de kb minden, mert nagyon játékosak, viszont szét is rágnak sok mindent, így mindig lehet gondoskodni az utánpótlásról

- ruha: esőkabát - esős időre; polárpulcsi vagy kötött pulcsi - szeles időre; télikabát - hidegben, hóban :) nem divatból, hanem azért mert nincsenek hozzászokva a nagy hidegbez!

- ágy, fésű - amikről már beszéltünk

- évente veszettség elleni + kombinált oltás

- plusz bármi baj van az állatorvos min 4-5 ezer forint.. és ez még csak az, hogy megvizsgálja és ad 1-2 szurit, gyógyszert - semmi beavatkozás

- át kell gondolni az ivartalanítás kérdését is: sok érv szól (tévesen) ellene, és még több (helyesen) mellette; az ideális időszakról is eltérőek a vélemények - ki kell kérni több orvos véleményét is, ha bizonytalan vagy (egyébként 20-25 ezer forint, 1-2 hét lábadozás főleg szukáknál, kanokat kevésbé viseli meg, majd varratszedés után semmi bajuk: itt a fórumon is a legtöbb kutya ivartalanítva lett)

 

Ami még érdekes kérdés lehet, hogy sokat vagytok-e távol, mennyit lenne egyedül, gyakran jártok-e nyaralni - ilyenkor van-e kire hagyni a kutyust vagy tudjátok magatokkal vinni. Nagyon-nagyon-nagyon ragaszkodóak, és nekem Molly konkrétan sír, ha hiányol, de a yorki is!! Hamar kialakul a kis naprendjük, amin "nehezen változtatnak", vagyis idő amíg alkalmazkodik egy új szituációhoz (pl. nekem párom más városban lakik, és amikor elvittem magammal hozzá a kutyát, akkor napokig csak szomorkodott, mert hozzászokott, hogy délutén apukám jön haza a munkából és játszik vele, a páromnál meg nem jött senki délután, és ott leste az ajtót egész délután)

 

Na nekem így hirtelen ennyi jutott eszembe a kutyavállalásról :)

Előzmény: Semado (44283)