ancsaborcsa Creative Commons License 2012.08.08 0 0 69664

Ahogy annak idején anyukám mondta: "Senki nem az anyja hasában tanulja meg." Kevesen születnek úgy, hogy mindent tudjanak, hát vágj bele bátran!

Ha van varrógéped, úgyis először a varrás technikáját kell megtanulnod. A gépet jól állíttasd be, szép legyen a varrat, túl nagyra ne állítsd az öltéshosszt, mert akkor könnyebben felszakad, kibomlik a varrat. 1-2 (5-10) régi gyerekruhát, amit úgyis kidobnál, vegyél elő, azokon próbáld először begyakorolni az egyenes, az íves varrást, az elerősítést a varrat kezdetén és végén, az azonos varrásszélesség megtartását. Nem tilos megrajzolni, hol akarsz haladni a varrással, vagy követheted a mintás anyag mintáit.

Ha gyereknek készítesz valamit, jó, ha a varrásráhagyást egy oldalra vasalod, a tartósság végett.

Ne felejtsd: egy varrás - egy vasalás.

Nagy darabot kezdőmunkának ne válassz, mert soká lesz készen, meg több a hibalehetőség is. (jó a nagyobb gyerekeknek egy tornazsák, vagy szennyeszsák: a blokkot amelyek általában négyzetesek a sarkára állítva belekombinálod, és az alja az oldalai három egyenes varrat, egy egyszerű bélés használt ingből, a gumiház, és készen is van. Ha fület varrsz rá: szatyor.) :)

Úgyis munka közben tanulod majd meg a műveleteket.

Drága anyagokat egyelőre ne vegyél, a még használható régi ruhákból szabj. A gyerekeknek nagyon kedves szokott lenni a saját régi ruhájukból készült mű.

Ne kezdj nyúlós, csúszós, túl vékony, vagy vastag anyaggal: jó tartású, erős legyen, a mosást, vasalást bírja.  (gyerekeké lesz) 

A Foltvarró Céh honlapján megtalálhatod a lakhelyedhez közeli csoportokat, ha az abban levő személyekkel felveszed a kapcsolatot, esetleg magad is céhtag leszel, sok segítségre, segítőre tehetsz szert. Sokszor egy mozdulatot látni többet jelent, ezt nem lehet a könyvből megtanulni.

Még egyszer: Jó szórakozást!

 

 

Előzmény: sosbea (69663)