Psziche Creative Commons License 2012.08.08 0 0 96

Federico García Lorca élete 26. rész

 

Választások Spanyolországban, Margarita Xirgu amerikai sikerei (1936)

 

1936. elején két új kiadványa jelent meg Lorcának, a Hat gallego költemény és az Első dalok.. Egy interjúban elmondta, hogy nyomtatásra készen áll A költő New Yorkban kötet, a Tamarit kert, az ódák, a prózaversek, a szvitek, s a kiadók kérik tőle a Yermát. Ugyanakkor folyamatban volt a Vérnász kiadása is.

 

Január végén Federico csatlakozott Margarita Xirguhoz Bilbaoban, mert a színésznő bemutatta a városban a Vérnászt, mielőtt Kubába indult volna színtársulatával. Lorcát annyira fájdalmasan érintette az elválás Margaritától, hogy nem akarta elbúcsúztatni őt a santanderi kikötőben, pedig akkor még azt tervezte, hogy pár hónap múlva utána fog utazni Amerikába. Soha többé nem találkoztak.

 

A februári politikai választásokat megelőző kampány során Spanyolország egyre inkább két kibékíthetetlen táborra szakadt, s Federico, akinek egész családja baloldali érzelmű volt, egyértelműen a Népfront oldalán állt. A választások előtti napokban az egyik kommunista lapban megjelent egy Népfrontot támogató fogalmazvány Lorca nevével az élen és több száz értelmiségi aláírásával, s a költő részt vett egy népfronti összejövetelen is Madridban.

A választásokon nagy fölénnyel győzedelmeskedett a baloldali koalíció, de a következő időszakban országszerte gyakorivá váltak a provokációk, zavargások, s erősödött a jobboldali ellenállás és a fasiszta eszmék terjedése.

 

Február közepén, a spanyolországi választásokkal szinte egyidőben nyitotta meg Margarita Xirgu havannai szezonját a Yermával, melyet a kubai közönség heves lelkesedéssel fogadott. Ettől kezdve a színésznő táviratokkal bombázta Federicot, hogy korábbi ígéretéhez híven csatlakozzon hozzá a mexikói turnéja alatt.

 

Kora tavasszal már folytak az Öt év múlva dráma próbái Madridban, Pura Maórtua de Ucelay Anfistora Klubjában. A költő attól tartott, hogy a modern, szürrealista darab megbukhat, ezért rábeszélte a színésznőt, hogy majd csak a Rosita leányasszony sikeresnek ígérkező, őszre tervezett bemutatója után vigye színre a művet. De erre már nem kerülhetett sor.

 

Április közepén Margarita Xirgu Mexikóban is bemutatta a Yermát, melyet a Rosita leányasszony, A csodálatos vargáné és a Vérnász diadalmenete követett. Lorcát nagyon várták Mexikóban, a sajtó már be is harangozta az érkezését.

 

A négy évvel korábban alapított Barraca egyetemi színház ezen a tavaszon tartotta az utolsó előadásait Barcelonában, de Federico, aki egykor a színház atyjának számított, nem volt velük, mert az utóbbi időben teljesen eltávolodott a diáktársulattól.

 

Közben a spanyol politikai helyzet egyre veszedelmesebbé vált, erőszakos cselekmények, gyilkos merényletek, tüntetések történtek. A költő többször hangot adott a munkásosztály iránti őszinte rokonszenvének, s bár nem volt tagja semmilyen pártnak vagy politikai szervezetnek, a spanyol jobboldal véleménye alapján mégis kommunistának, veszélyes ellenségnek számított.

Előzmény: Psziche (95)