briu Creative Commons License 2012.08.03 0 0 12

Én papír vagyok, és nőnemű is, én nem merem otthon fejteni a gázt . . . meg láttam is lelki szemeim előtt, hogy egy szép 40 fokos nyári napon a kempingben vagy a kocsi hátuljában elpuffan a gázpalack mindenki legnagyobb örömére.

 

Röpke egy-két óra telefonálgatással utánajártam ennek a nyomáspróba dolognak: van egy viszonylag új keletű rendelet miszerint csak hivatalos nyomáspróbával ellátott kemping/turista gázpalackokat lehet újra töltetni. Töredelmesen bevallom azért foglalkoztatott a lehetőség, de tapasztalatom szerint nehéz feketén töltetni, mert kb. 3 milla a bírság ezt nem sokan vállalják be . . .

 

Hivatalos nyomáspróbát kb. 5 ezer forintért végzi el az illetékes hatóság, ha rossz a palack nem kell kifizetni, ha jó akkor kb. 10évre hitelesítik újra. Én nem ezt a verziót választottam, mert kb. 25 éves gázpalackom van, a szüleimmel is ezzel játunk kempingezni szegénykémnek, még neve is volt UWAGA, ami szerintünk egy afrikai harcos törzsi neve, de lengyelül annyit jelenthet, hogy: figyelmeztetés . . . meg nekem olyan macerás/bürokrata dolog egy papirost csináltatni azután meg azzal menni, töltetni, hogy itt a dokument. Persze lehet, hogy ott is megtöltötték volna ez már sohasem derül ki. Úgy döntöttem, hogy az olyan veterán gázpalacknak mint az enyém nem érdemes az élettartamát meghosszabbítani egy újabb nyomáspróbával, mert többe kerül, mint az új. Már 2-3 ezer forintért lehetőség van a palackok cseréjére. Hát így múlt el a világ dicsősége, szegény UWAGA felett . . .

 

Ha valaki még is élne a lehetőséggel, annak leírom a címet: Bp. XXIII. ker. Meddőhányó u. 1. tel: 06-1 283-1110

 

Na most én olyan gáztelepet szerettem volna ahol meg tudják csinálni a nyomáspróbát és töltetni is lehet vagy adott esetben ki is lehet cserélni náluk a gázpalackot. Mert egyébként mindezt pénteken kezdtem el intézni, a szombati indulás előtt, ami azért elég ösztönzően hatott rám. Ezek az úgynevezett hivatalos, engedéllyel rendelkező töltőhelyek, na, ezekből nincs túl sok:

 

Bátori Béla 1182 Budapest XVIII / Kossuth u.148. 1/290-2689

Faluközi László 1044 Budapest Váci u. 22-26. 1/369-6078 (Fax is), 30/382 4124

 

Ezekhez nem tudok telefonszámot:

PB GÁZ-KER Kft. 1039 Budapest, Czetz János köz 8.

PRÓKAI és TÁRSA BT. 2100 Gödöllő, Blaháné út 118.

GAL-OV Bt. 8000 Székesfehérvár, Berényi u. 70.

Csikós László 8360 Keszthely, Soproni u. 47.

id. Balla László 9400 Sopron, Pozsonyi u. 55.

Hévill Kft. 2400 Dunaújváros, Verebély u. 20

 

A Prímagáz nem foglalkozik ilyesmivel, de nagyon segítőkészek voltak, adtak gáztöltő állomás elérhetőségeket. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt és hozzá tartozó Kormányhivatalt ne hívja fel telefonos segítségért senki, mert azt sem tudják merre vannak arccal, mindkettő meg van győződve arról, hogy ez biztosan a másikhoz tartozik . . .

A honlapjukon fent van „a turista használatú palackba történő PB-gáz-átfejtési tevékenységre vonatkozó engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek jegyzéke” : Hivatal/Közérdekű adatok/Tevékenységre vonatkozó adatok/Nyilvántartások

 

Jó kempingezést mindenkinek!