showtimes Creative Commons License 2012.07.27 0 0 385

milyen volt a csehszlovák polgári demokrácia:

 

"Az 1921. évi csehszlovák népszámlálás több mint 16 ezer magyar ajkú lakost rendezetlen állampolgárságúként vett nyilvántartásba. Sőt a prágai Nemzetgyűlés három magyar képviselőjétől is megtagadták a csehszlovák állampolgárságot, majd megfosztották mandátumuktól és kiutasították az országból. Ez Surányi Lajos és Nagy Gyula szociáldemokrata, és Tobler János keresztényszocialista képviselőt érintette.

 
Az 1930-as népszámlálás idejére sem rendeződött az állampolgársági kérdés, sőt tovább növekedett a rendezetlen állampolgárságú magyaroknak a száma, amely a kutatások szerint már meghaladta a 45 ezret. Ez a kérdés gyakran terítékre került a parlamenti és egyéb politikai vitákban. A magyar képviselők ezt egyértelműen durva retorziós eszköznek minősítették, amely a magyar kisebbség számarányának csökkentésére irányul. Nos ilyen folyamatok is napirenden voltak a két háború közötti Csehszlovákiában."

 

felvidek.ma

 

ez csak azokat a magyarokat említi akik a cseh kérdezőbiztosok minden nyomása ellenére ragaszkodtak a magyarságukhoz és kizárták őket, a népszámlálási csalások egyébként pl. Kárpátalján tömegesek voltak a magyarok kárára, otthon van ezzel kapcsolatos könyvem, amely talán Ungvár esetében mutatta ki, hogyan csináltak az abszolut magyar többségből 30-ra egyharmados kisebbséget (a nyomásgyakorláson túl a ceruzás kitöltés távozás utáni átírása...)

Előzmény: M.Zoli (376)