Törölt nick Creative Commons License 2012.07.27 0 0 380

az oka pedig a lakossagnal levo csehszlovak korona a magyar allam altal aron aluli atvaltasavo volt pengore. magyaran gyonyoruen lenyultak a visszacsatolt lakossagot.

 

Ehhez járult, amit írtam, hogy anyaországi hivatalnokok lepték el a Felvidéket, és kezdtek kiskirálykodni. Azt tudom, hogy Teleki elégedetlen volt a kivitelezésével, mivel ő is tudta, hogy a felvidéki lakosság hatalmasat csalódott. 

 

Egyébként én ezzel együtt se gondolom, hogy igazi csehszlovák-nosztalgia lett volna az ottani lakosság körében, inkább csak az új urak bosszantására vagy a velük való szembenállás kifejezésére találták ki ezeket a jelszavakat. Ezzel együtt is szerintem egy népszavazáson pl. nem sokan szavaztak volna a Csehszlovákiához való visszacsatolásra. Persze ez inkább érzés, lehetetlen bizonyítani. (Sok ukránban él szovjet-nosztalgia, de kevesen akarnának közülük pl. Oroszországhoz csatlakozni vagy akár konföderációt alkotni.)

 

az is rendkivul arnyalt volt!

 

Bizonyára. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy többségében az 1938 őszén elcsatolt lakosságok örültek az új határoknak, még ha nyilván sok lengyel számára csalódás lehetett a szegényebb és korruptabb Lengyolország, ahogy a magyarok számára is lehetett elég komoly (gazdasági stb. természetű, amiket írtunk) csalódás, a németeknél meg nyilván a lakosság nem náci többsége számára legalább népszerűtlen dolgokat is hozott az új rendszer (a szocdemek és hasonlók számára meg akár elviselhetetlennek tűnhetett, az exponált politikai aktivisták meg nyilván menekülni is kényszerültek), ezzel együtt éles helyzetben aligha hiszem, hogy a lakosság ne a "sajátjait", azaz a bevonuló szomszédos hadsereget támogatta volna. Egyszerűen ilyen az etnikai konfliktusok természete, pl. beszéltem exjugoszlávokkal, akik szerint a közös Jugoszlávia nem volt rossz, de persze amikor szétváltak, akkor már mindenki a saját etnikumát támogatta a háborúban. Pedig nagyon sokan (talán a többség) se a háborút, se Jugoszlávia szétesését nem akarták!

Előzmény: M.Zoli (375)