Törölt nick Creative Commons License 2012.07.26 0 0 371

Az életszínvonal 1938 után valószínűleg romolhatott a visszacsatolt területen, hiszen az a trianoni országterületen is romlani kezdett, sőt egész Európában is.

 

Egyébként én úgy tudom, hogy Teleki miniszterelnök nagyon elégedetlen volt a visszacsatolás kivitelezésével, mivel a trianoni országterületről érkeztek hivatalnokok, és a helyi lakosság jelentős része óriásit csalódott ennek nyomán. (A magyarság helyi vezetőit háttérbe szorították, mondván, kb. olyasféle vádakkal, hogy együttműködtek a csehszlovák hatalommal, noha nyilvánvalóan nem is tehettek akkor mást. A Budapestről érkezett magyar vezetők meg inkompetensek és a helyi viszonyokban teljesen tájékozatlanok voltak.)

 

Teleki ennek nyomán a kárpátaljai és főleg az észak-erdélyi bevonulásnál határozott utasításba adta, hogy mindenhol helyieket kell pozícióba emelni, ezért ott jobban is sikerült a visszacsatolás. (A Felvidéken viszont már politikailag nehéz volt visszacsinálnia, a már kinevezetteket lecserélni nem bizonyult egyszerűnek.)

 

a szlovak lakossag nagy resze akkoriban nem igazan akart elszakadni

 

Mire alapozod ezt? Tudtommal Tiso demokratikusan lett szlovák miniszterelnök még a függetlenség előtt. (Bár az ő irányvonala se volt egyértelműen függetlenségpárti 1939 tavaszáig.) Mindenesetre a szlovák lakosság jelentős része már 1918-19-ben se igen akart elszakadni tőlünk se, és elégedetlenkedett a nyakukba ültetett cseh hivatalnokok miatt. De a lakosság nagy része többnyire politikailag többé-kevésbé passzív, és megy az eseményekkel. Hatalmas vita lehet arról, hogy a szovjet lakosság mekkora hányada akart kiválni a SZU-ból (a 1992-es közvéleménykutatások szerint felemásan álltak hozzá a dologhoz

 

Minden draga, vissza Praga?

 

Ez a jelszó csakis a bécsi döntés után születhetett meg. Az más dolog, hogy utólag megbánták a dolgokat, de eredetileg, előre egyáltalán nem biztos, hogy annyira nagyon odavoltak az akkori Csehszlovákiáért.

Előzmény: M.Zoli (370)