Lentesfent Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5748

A kérdésedre itt a válasz.

 

http://www.egeszsegkalauz.hu/fertozo-betegsegek/amikor-a-hohert-akasztjak-lyme-kor-egy-allatorvos-szemevel-103673.html

 

 

"....milyen módon fertőződhettem meg a Lyme-kórral azt felelte, hogy a megbetegedéshez sem kullancs, sem vándorló bőrpír nem kell. A betegséget fertőzött állat húsával, illetve tejével (kecsketej) is meg lehet szerezni. Ha a kullancs például egy szarvasmarhát betegített meg, majd a beteg állat húsát elfogyasztom, akkor én is megfertőződhetek, anélkül is, hogy klinikai tüneteket mutatnék. (Állítása szerint pácienseinek jó része tünetmentes Lyme-hordozó.) Mivel húst nem eszem nyersen, csak sütve, vagy főzve, ezért úgy gondoltam, ez a lehetőség kimarad. A doktornő azonban felvilágosított, hogy a fertőzést füstölt hústermék elfogyasztásával is meg lehet szerezni, ha nem hőkezelik azokat 100 Celsius-fokon.
A kórokozó (Borrelia) a kullancs gyomor-, és bélcsatornájában szaporodik, onnan pedig eljut annak valamennyi szervébe. A kórokozó a kullancs bélsarával, sőt vérszívás közben is ürülhet. A bélsárban lévő kórokozó a bőrön keresztül is bejuthat. A bejutás környékén lokálisan elszaporodik, bejut a nyirokrendszerbe, onnan a vérbe, majd a különböző szervekbe, izületekbe, szívbe, központi idegrendszerbe, stb.
A kórokozó hatására a szervezetben ellenanyagok keletkeznek. A képződő ellenanyagok hatására a Borrelia eltűnik a vérből olyan szervekbe, ahol nem érik el az ellenanyagok. Az ellenanyagok perzisztálnak (helyben maradnak), belőlük ú.n. immunkomplexek keletkeznek, amelyek lerakódhatnak a szemben, az izületekben, és a vesében és ezen szervekben komoly elváltozásokat okozhatnak."

Előzmény: Törölt nick (5746)