RnD Creative Commons License 2012.07.24 0 0 1692

A HUN-POL negyeddöntő utolsó percei......:)

 

 

MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 29-27 (16-17)

 

július 10.

 

 

A lengyelek ellen, a negyeddöntőben sem volt jellemző hogy mi vezettünk volna, a legelején nagyon nem, és a második félidőben is szinte végig egy-kétgólos hátrányban voltunk, onnét kellett visszajönnünk hogy játékban maradjunk. A lengyelek egyre fáradtabbnak tűntek és a félidő közepére már csak az ellenünk ítélt kiállításoknak  köszönhették hogy az előnyük megmaradt, nomeg annak hogy szokás szerint túl gyorsan akartuk befejezni a támadásainkat. Az 54. percben (25-26-nál) Palkó Fruzsi rosszul érkezett le egy bevetődés után, és megsérült (szerencsére nem komolyan, mint később kiderült….). Az ő kiesését követően támadásban és védekezésben is cserékre volt szükség. Bejött Pelczéder, vele és Klivinyivel nyitott védekezésre álltunk át, ezzel sikeresen megzavartuk a lengyeleket, akik egymás után két támadást is elrontottak. Beálló poszton Takács Bia állt be Palkó Fruzsi helyére, ez azt is jelentette hogy egyszerre két játékost  fogunk cserélni  (Horváth Dóra>Bia, Pelczéder>Takács Fruzsi); így aztán gyors támadásokra nem számíthattunk, az új beállósainknak felállt fal ellen kellett hozniuk magukat. És hozták is…..

 

Az első rontott támadás után (belemenést fújtak ellenük) a lengyelek nem siettek visszaadni a labdát, amire Siska Pálma felhívta a játékvezetők figyelmét, nem hiába, mert ki is állítottak közülük egy játékost. Így emberelőnyben jöhettünk, Siska kiadta a labdát j2-ből szélre Such Nelly-nek, ő befutott vele a szaggatottra és onnét passzolt a baloldalon érkező Klivinyinek, aki ekkor olyan tizenkét méteren volt. Közben Siska, Takács Bianka és Takács Fruzsi is a vonalon álltak már, rövid ideig három beállós játékra álltunk át: Siska jobboldalt két védőt foglalt le, mellette Takács Bianka j3-ban egyet és Fruzsi b3-ban még egyet. Klivinyi előre indult Fruzsi irányába, akinek a védője rögtön ki is lépett rá nehogy átlőjön, mire Kinga a szaggatottról félmagasan Fruzsinak passzolt. A lengyelek középső védője ugyanekkor kétségbeesetten igyekezett Fruzsi elé állni de meg kellett küzdenie Biával, aki próbálta őt elzárni, így a védő egy negyed-ütemmel lekésett a passzról, amit Fruzsi éppen el tudott csípni, majd utána befordult és bevetődve a kapus mellett gólt lőtt. Ezzel a góllal egyenlítettünk és így lett 26-26 (56:40).

 

Egy perc múlva a lengyelek időt kértek hogy rendezzék soraikat; az időkérés után úgy tűnt hogy megtalálták a nyitott védekezésünk ellenszerét, mert nagyon hamar gólt  lőttek és újra ők vezettek (26-27). Klivinyi Kingát ezután rövidebb ideig ápolni kellett, ezalatt cserélte vissza RK Planétát jobblövőbe Siska helyett. A következő támadásunknál két játékosunk volt a falban: Takács Fruzsi j3-ban, Bia b3-ban, Such Nelly pedig elöl, a szaggatottnál, készen arra hogy elzárja a lengyelek szélső védőjét, aki előrejött vele. Itt, a jobboldalon hozta fel a labdát Planéta, akire amint átjutott a kilencesen máris kirontott három lengyel védő: a vele szemben előretolt ékként védekező baloldali +2-esük (közben 4+2-es védekezésre váltottak), Such Nelly védője szélről rajtuk kívül még Fruzsi védője is előrerohant Fruzsi mögül, hogy előlről ő állítsa meg Planétát. Ez persze hiba volt, mert így Fruzsi védő nélkül maradt a vonalon, Szimó ezt észrevette és nyakán a három lengyel játékossal nagyon jó félmagas passzt adott neki. Fruzsi ezt egy kézzel levette, ugyanezzel a mozdulattal befordult és bedőlve gólt is lőtt (míg Bia zárt neki balról). Ezzel ismét egyenlítettünk és így lett 27-27 (57:53). Az ezután következő hosszú és eléggé tanácstalan lengyel támadás végén Klivinyi belemenést harcolt ki, így mi jöttünk megint 58:40-nél.

 

Most még kevesebb időre volt szükségünk ahhoz hogy beállóból újra gólt lőjünk. A lengyelek visszaálltak hatosfalra, de b2-es védőjük kilépett a labdát jobboldalt felhozó Planétára egészen a szaggatottig. Szimó az ütközésből, j2-ből azonnal előadta egy íves rövid passzal a labdát a vonalra Takács Biának j3-ba, aki kifejezetten előnyös helyzetben volt: az egyik védője kilépett Planétára, a másik pedig nem is mögötte hanem mellette védekezett, tehát vert helyzetben. Kisebbfajta bonyodalmat nem is a lengyel védő hanem Takács Fruzsi okozott, aki közben középen szintén eljutott a hatosig (a védők róla is lemaradtak) és utána b3-ból akadálytalanul futhatott felfelé a vonal előtt, éppen Bia irányába (köztük volt vagy két méter de egy lengyel védő sem...) Fruzsi alkalmasint ugyancsak Planéta passzát akarta elkapni, de a passz Biáé lett, aki kicsit ki is lépett a vonalról hogy elkaphassa, majd utána befordult és szembetalálta magát vele. Kicsit sem tétovázott, ugyanazzal a mozdulattal arrébb lökte Fruzsit majd a hátán a kétségbeesett lengyel védővel bedőlt a kapuelőtérbe és gólt lőtt. Mit mondjak: minden elismerésem Palkó Fruzsié, de ennél a szituációnál örültem hogy egy nagyobb termetű beállósunk volt bent, mert itt szükség volt fizikai erőre ahhoz h ezt a helyzetet góllal tudjuk - ilyen magától értetődően - befejezni.....Ezzel át is vettük a vezetést 28-27-re  és már csak egy perc volt hátra a meccsből (58:55).

 

 

A lengyelek elkeseredetten támadtak az egyenlítésért: mi most 5+1-et védekeztünk (vagy inkább egy olyan 4+2-t ahol csak a jobboldali védőnk volt elöl). Némi tétovázás után Pelczéder a ballövőre lépett ki a szaggatott előtt jobboldalt, amikor váratlanul  feltűnt mellette a másik oldalon a lengyel irányító, aki a hatosról futott vissza középen. Pelczéder hirtelen nem tudta kire figyeljen, ami elég is volt ahhoz hogy a balátlövő elmenjen mellette és zavartalanul megtámadja a falat a mi j1-j2-es védőnk között. Ott állt éppen – nem véletlenül – a lengyelek beállósa is, aki így fél méterről kaphatta a passzt az átlövőtől, azonnal befordult és ziccerben lőhetett kapura. A lövést Pásztor Betti bravúrral védte és ezzel az elődöntőbe védett minket, mert fél perc volt már csak hátra, mi támadtunk és egy góllal vezettünk. A lengyelek kijöttek emberfogásra, Klivinyi Kinga megindult, könnyedén átfutott a védők között, akik faultolni már nem merték (nehogy szabaddobás legyen belőle és ezzel vége is legyen a meccsnek) majd a hatosnál lendületből felugorva gólt lőtt (29-27). Tizenöt másodperc maradt még, ezalatt a lengyelek középről és balszélről is lőhettek, sőt még időntúli szabaddobást is kaptak, de már hiába…..mi jutottunk a világbajnokság legjobb négy csapata közé:)