sancibácsi Creative Commons License 2012.07.23 0 0 2933

" Van egy rakás potenciális kályhatulajdonos, akiknek volna esze/pénze/helye tömegkályhát csináltatni, de nem szeret  a fával/tüzeléssel foglalkozni (vagy egyszerűen nincs ideje rá). Ezen emberek egy részét meg lehetne téríteni olyan kályhákkal, amelyeknél a jelenleginél LÉNYEGESEN ritkábban kell foglakozni.

Ezért gondoltam arra, hogy alacsony hőigényű  házakban szokásos méretű/tömegű, de csökkentett/szabályozható hőleadású tömegkályhával a tűzzel való fogalkozás ideje/gyakoriága akár a töredékére is csökkenthető. Az évente begyújtás persze csak vicc volt, de "a hetenként egyszer tüzelünk" szerintem nem elérhetetlen álom (persze csak jól hőszigetelt házak esetén és az év leghidegebb napjait kivéve)"

 

Én mindent elhiszek neked, még azt is, hogy 20 m3 betonból csinálsz tömegkályhát. Csináld.

De ezt a fentit ne csináld, ez hülyeség.

Egyrészt kevés csodálatosabb dolog van hideg őszi, téli napokon; mint megrakni a tüzet (max 5 perc), meggyújtani, és ülni előtte, és nézni ahogy ég a tűz. Ez egy igazi hobbi nekem, és még sokaknak.

Másrészt akinek nincs 5 perc ideje erre, az egyáltalán ne csináltasson kályhát. Vegyen gázkazánt, építtessen hőszipkás rendszert, mittudomén, és csavargassa a termosztátot, vagy még azt sem.

ez egy kályhás fórum. az hogy milyen jó dolog a kályha, és a használata, az tudja csak igazán, ha már kipróbálta.

De ha valakinek nem tetszik, ne csináltasson kályhát. Szerintem ezt a nincs rá ideje, meg kedve gondolatot mellőzd itt a fórumon. Legalább is ezen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2931)