comix1976 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 41165

Léka vára - 2.rész

 

NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM

Nem magamért uram, nem magamért, hanem a te dicsőségedre.

 

 

     

 

Léka vára mellett nem lehet elmenni, úgy hogy a templomos lovagokról szót ne ejtsünk. A hazai szakirodalom minden alapot nélkülözőnek tartja - valószínűleg jogosan – Léka vára és a templomos lovagrend közötti manapság divatos történeti összefüggéseket.

 

         

 

 

Viszont az Alsó vár területéről nyíló folyosón egész takaros kiállítást rendeztek be a templomos lovagokról, a lovagrend történetéről. Ez egy plusz  attrakció, mellyel egész jól el lehet adni a várat a turistáknak. A kultuszterem Dénes József szerint a belsővár ciszternája…Ellentmondás hogy tőle pár méterre a földfelszín felett szintén van egy ciszterna…

A várban lehet kapni egy Gerhard Volfing és Radnóti István által írt könyvet 4.50 Euro-s áron, amely a Lovagrend és a Vár közötti kapcsolatot taglalja.

Egyébként a vár kiváló kirándulóhely: a várkertben padok és bowling lehetőség az idelátogatóknak,

a kisebbeknek pedig mini játszótér. Egy gyakorló bábun egy kard segítségével  kiélheti kardforgató vágyait azon várbarát is, akit áthatott a középkori lovagvár lenyűgöző atmoszférája.

Középkori konyha berendezve, a falak füstösek, magát a füst szagot is érezni, ergo a konyhát manapság is használhatják talán… Középkori ivó koszos falakkal, kínzókamra vasszűzzel és erényövvel… Gyerekeknek mozi, és egy sötét denevérszoba hogy a vár kis lakóival jobban megbarátkozzanak. Berendezett várúri szoba, lovagterem…Nem csoda, ha a máshoz szokott honi várbarátnak berepül a muslica eltátott szájába…

 

       

 

        

 

        

 

            

 

                          

 

 

A belépő  6.50 Euro egy felnőttnek.

A várat bátran ajánlom egy félnapos időtöltésnek bárki számára, garantáltan nem fog unatkozni.

 

Végezetül a Lékai vár hangversenytermében rögtönzött koncerttel búcsúztunk a Lékai vártól: