NevemTeve Creative Commons License 2012.07.17 0 1 347

K: Ugyebár a fény sebessége mindig ugyanannyi (c).
V: Mármint a fény vákumbeli sebessége minden inerciális megfigyelő szerint ugyanannyi.

 

K: Ebből szerintem az következik, hogy nem szabad olyan képleteket használni, ahol c-vel valamilyen műveletet végzünk, pl: t=L/(c+v), illetve olyanokat, amikben c-nél nagyobb sebesség szerepel.
V: Nem következik.


K: Na jó, akkor nézzünk egy példát: 'A' megfigyelő úgy látja, hogy 'B' és 'C' egymástól L távolságra vannak, egymás felé haladnak v1=0.8c és v2=0.6c sebességgel. Ekkor ugyebár nem mondhatjuk azt, hogy a találkozásuk t=L/(v1+v2) idő múlva fog bekövetkezni.

V: De, pontosan akkor fog bekövetkezni.


K: Most megfogtalak: te magad mondtad, hogy a specrel szerint a sebességeket nem így kell összeadni, tehát ha B-sebessége C-hez képest nem v1+v2!
V: Tényleg nem annyi, hanem csak 0.946c ((v1+v2)/(1+v1v2)).


K: Na ugye! Tehát a találkozás nem t=L/1.4c időpontban következik be, hanem t=L/0.946c időpontban! Vagy ismerd el, hogy a specrelben ellentmondás van.
V: Ellentmondás nincs, viszont abszolút idő és abszolút távolság sincs. 'B' megfigyelő szerint a találkozás nem ott és nem akkor következik be, mint 'A' szerint, és a távolság sem ugyanannyi.


K: Ez így nagyon kényelmes neked, igaz? Minden alól ki lehet bújni ezzel a kifogással! De ha azt kérdezném, hogy vajon konkrétan ki lehet-e számolni valamit, akkor mit mondanál?
V: Lorenz-transzformációnak hívják a kérdéses eljárást, olvass vissza, keressgélj a neten, bőven találsz információt.