helpyourself Creative Commons License 2012.07.11 0 0 1454

Szerintem sem szabad egyoldalúan csak és kizárólag állampapírt tartani. A magyar történelem azokat igazolja, akik óvatosak voltak. Cinikusan kell hozzáálni amit mások mondanak és bízni abban amit magad kitalálsz.

 

Pénzügyesek javasolta befektetések: Abban abszolút igazad van, hogy a bankok/brókerek/biztosítók egyéb pénzügyesek által KITALÁLT dolgok azok nem jó befektetések. Sőt ezek nem is befektetések, hanem pénzlehúzós jogi/pénzügyi szarkavarások. Legjobb példa a unit-linked. De azért néhány befektetési alap se kutya.

 

Népszerű befektetések: Az se jó, ha követed a tömeget. Egy-egy sztorira rákapnak sokan, felverik az árát, leverik a hasznot, ha mész a tömeg után általában már csak a bukta marad. De ezek a befektetések legalább nem szántszándékkal, közvetlenül a lehúzásra vannak kitalálva. Általában.

 

Ha a polgár saját maga találja ki, hogy hol lenne a pénzének a legjobb, elolvas mindent ami elérhető, nyitott szemmel jár, akkor sokkal nagyobb esélye van mintha a tanácsadó vagy a tömeg után menne. Sokszor nemhogy lassan gyarapítja a pénzt de egyenesen megtöbbszörözi. A többszörözésre azt szokták mondani, hogy az spekuláció. Szerintem nem. A lentiek biztosabbak voltak mint az állampapír, ha az ember nem szállt el és alulértékelte a lehetőséget - azaz nem annyit adott érte amennyit bele tudott álmodni, hanem amennyire meg volt szorulva/kényszerítve/stb az eladó - utána persze meg lehetett próbálni megvalósítani az álmot...

 

Ár alatt lehetett jutni valamihez: Lakásvásárlás a piaci ár 40%-án kárpótlási jeggyel. Részvényvásárlás egy forint nélkül, igénybejelentéssel, utólag a tőzsdei árfolyam ismeretében eldönthetted, hogy kellett vagy nem. Részvényvásárlás kárpótlási jeggyel 40%-n. Részvényvásárlás kedvezménnyel 70%-n. Erdő vétele hektáronként 800 Ft-ért. Szántó 3.000 Ft/ha. Géppark tized, huszadáron. Kevésbé kapós árukészlet cserébe munkák elvégzéséért (pl üzlethelyiség kifestése, renoválása).

Szűkösen rendelkezésre álló dolog megvétele: Sűrű lakótelepen garázst veszel, ahol 20-50 lakásra jut egy - azt lehetett sejteni azért, hogy bérlő lesz rá egészen az extrém körülmények bekövetkezéséig.

Meglévő dolog fejlesztése: Pl megvettél egy tárolót bagóért és átalakítottad némi pénz, két kiló nyomtatvány és fél év után kisbolttá.

Szűkösen rendelkezésre álló dologgal gazdálkodás: 1993 körül irtózatos tőkehiány volt, árukészleteket adtak elvihető fedezetként kölcsönért, _nagyon_jó_ kamatot adtak.

 

Most mi lenne a jó szerintem: A tőke feléből/kétharmadából: Jó helyen lévő minimális rezsijű ház/lakás aminek az árát leverték az árverések. Jó helyen üdülő/zártkert ha fillérekért adják mert kell a pénz az alapvető dolgok fenntartására. Jó helyen garázs akár árverésen is. Mezőgazdasági ingatlan ha ár alatt van de nincs vele semmi baj. Ezekből nagyon sok most ár alatt van, még az ország rossz kilátásai ellenére is (csökkenő lakosság, kivándorlás, eladósodás, elcigányosodás).

Valamennyit érdemes lenne olyan részvényekbe tenni amik most nagyon gyengék, sőt a tönkremenetel szélén állnak vagy van ott jövedelem csak közútálatnak örvendenek mint a bankok pl.

Extrémen ár alatt szinte bármi kézzelfoghatót érdemes megvenni ha egyébként más baj nincs vele - ilyenből egyre több van, teljes működő kapacitásokat, árukészleteket*, berendezéseket hirdetnek már szabadkézből is ahogy dobják be sorban a törölközőt a szerencsétlen módon eladósodottak.

A vagyontárgyakat védeni kell jogilag a közösség és a multik pénzéhsége, fizikailag a magánzók ellen.

 

Ha/amikor visszatér a gazdaság a normális kerékvágásba, akkor az ember megtöbbszörözi amit ezekbe tett. Amíg marad a döglődés, addig legalább jövedelmet hoznak, arra kell figyelni, hogy előreláthatólag az állampapírhozam többszörösét hozzák. A tőke fele/egyharmada meg maradjon hagyományos befektetési formákban, a zöme állampapír, egy kis deviza, egy kis arany. Akár még egy sima kockázati életbiztosítás is legyen, legalább tudnak majd az örökösök pereskedni a biztosítóval.

 

(*Mai napig eszembe jut amikor 5.000 Ft-ért kínáltak 10.000 db vietnami kenőcsöt. Fél éven belül 50x pénz lett volna belőle ha megveszem. Nem tettem, pedig csak ki kellett volna venni egy ropogós ötezrest a többi közül. Nem konvencionális befektetés.)

Előzmény: Törölt nick (1452)