unartis: Creative Commons License 2012.06.30 0 0 6460

A babér mediterrán növény, akár a citrom, a gránátalma, a füge, vagy az olajfa, stb ...

Ezen növények nyáron elviselik a nagy melegeket, télen a hűvös, nem 20-25 c° szoba-hőmérsékletű klímát, ami fagyponthoz is közelíthet egyszer-egyszer. Ha átlagosan 5-10(max 15) c°-ot tudsz nekik biztosítani, akkor a növények télen is jól érzik magukat.

Időnként érdemes meglocsolni a babért, mert a száraz talajt ugyanúgy nem tolerálja a télen, mint a tocsogósra öntözöttet. Nem az a cél, hogy a télen nőjön és leveleket neveljen a növény, hanem átvészelje, ezt a fényszegény időszakot, ezért kell ritkán öntözni.

 

Megvallom, most azért szaporítom a babéromat vegetatívan, mert néhány év múlva szeretnék belőle kertben is kint hagyni télire egy tövet, amit ha bokorrá nevelünk, egy egy hideg tél után a fügéhez hasonlóan a talaj alól újra hajthat és éledhet. Elvileg vannak fagytűrőbb változataik, azokhoz szeretnék majd idővel hozzájutni, ami nekem van, nem tudom melyik lehet, de majd elválik, hogy mit bír. Tavaly márciusban kapott már -15 c°-os hideget is, idén is kapott fagyot,  levelein látszottak a a fagysérülések, amit ki nőt, idén is neveli az új leveleit

Előzmény: ZsuR (6455)