RnD Creative Commons License 2012.06.29 0 0 1668

A HUN-POR mérkőzésről kicsit részletesebben is:)

 

 

 

Három évvel ezelőtt, Nagyatádon az U17-es selejtezőn a portugál csapat átlövésekkel nem is próbálkozott, csak betörésekkel; tegnap nagyon hamar kiderült hogy átlőni azóta megtanultak, mert a meccs legelején kilenc méterről, talpról simán átlőttek minket és ebből szerezték a második góljukat (korábban kaptunk már egyet betörésből is, rendezetlen védekezésnél…). A következő támadásunknál Tóth Eszti irányított, bemutatta a figurát és passzolt jobbra-hátra, a baj csak az volt h Planéta akkor már megkezdte a keresztmozgást középre így jobboldalt senki nem volt; persze megint a portugálok jöttek és újabb gólt kaptunk. Eszti ezután rögtön lekerült a pályáról és hosszú ideig nem is került vissza. (Figyelembe véve hogy előző nap a spanyolok elleni mérkőzést az ő jó védekezésével és utolsó percben történt labdaszerzésével tudtuk hozni, az hogy RK ilyen gyorsan lekapta a pályáról nem tűnt túl igazságosnak...) De így történt hogy a portugálok három perc alatt 3-0-ra vezetni tudtak ellenünk. Persze nem ijedtünk meg...

A csapatunk dicséretére legyen mondva rögtön összekaptuk magunkat; a következő hat percet 6-1-re sikerült megnyerni és ezután Portugáliának már az egyenlítésre sem volt esélye ellenünk. Tóth Eszti helyett Hornyák Dóra irányított (aki eredetileg csak védekezett volna…); ő és Klivinyi nagyon jól ismerik egymás játékát és most is hamar összehoztak néhány szép és lendületes támadást, amit az ellenfél védői nem tudtak levédekezni. Ráadásul 5+1-es és néha még nyitottabb védekezéssel próbálkoztak, amelyik mögé lendületből érkezve több játékosunk (Hornyák Dóra és mások) is be tudtak futni és onnét helyzeteket tudtak kialakítani. A két baloldali védőjükről hamar kiderült hogy szinkronban szeretnek mozogni; amikor Szekerczés befutott szélről középre a védője elkísérte és a biztonság kedvéért a másik, kettes védő is Luca mellett maradt, így az üresen hagyott jobbszélről Szimó rögtön nagyon klassz gólt lőtt. Ebből okulva néhány perc múlva ugyanez a két védő Szimóra rohant ki egy emberként a szaggatottig; ő persze Lucának passzolt, most ő lőhetett teljesen szabadon és gól is lett belőle.


Támadásban hamar kiderült hogy a portugálok csak rendezetlen védelem ellen veszélyesek igazán, illetve néha nyolc méterről egy-az egyben felugorva, átlövésekből (ahhoz hogy ez sikerüljön kicsit el kellett méláznia a saját védőnknek is, ez néha megtörtént, de nem sokszor…) Felállt fal ellen, különösen ha passzolniuk kellett egymásnak már nem voltak veszélyesek és kilépésekkel könnyen meg tudtuk őket zavarni. Luca az első félidőben például négyszer tudott labdát szerezni úgy hogy elhalászta a portugál irányító átadását szélre (ebből Nadát háromszor is nagyon jól lehetett indítani, aki két gólt lőtt így, a harmadik is ziccer volt de az sajnos kimaradt…)

A 20. perc környékén Klivinyi helyett Kurucz Ivett állt be bal2-be (az első félidőben egyébként: Szekerczés – Palkó Fruzsi – Planéta – Hornyák Dóra – Klivinyi – Schatzl összeállításban játszottunk és ezen csak bal2-ben változtattunk…) Ivettet csakhamar ’visszahúzás-kézre irányuló védekezés’ miatt kiállították, ekkor beállt a helyére Tóth Gabi, aki a következő két percben 1) betörésből faultból gólt lőtt a rövidbe, de ellépte előtte (ezért a gólt nem adták meg) 2) védekezésben labdát szerzett majd hosszan indította a túlsó oldalon Lucát, de az átadás nem volt teljesen pontos 3) utána támadásban két védőt megvert a vonalon, betört b2-b3 között és ziccerből eltalálta a kapust. Ezt mind két perc alatt és úgy hogy mi voltunk emberhátrányban; hát nem semmi, azt hiszem ezt hívják attaque à outrance-nak, vagy ilyesminek…:)

A szünetig hátralévő néhány percben többször is nagyon jól játszottuk meg Fruzsit beállóban (Hornyák Dóra egészpályás egyenes passzal, Szimó fej fölötti átadással), ezekből általában gól lett vagy hetes; így a félidőt hatgólos előnnyel zártuk (15-9). A második félidőt meg egyenesen ellenállhatatlan tempóban kezdtük. Schatzl Nadine kétszer is betalált mindjárt az elején lerohanásból, utána Hornyák Dóra kisodródva - majdnem a jobbszélső pozíciójából - lőtt gólt jobb kézzel a rövidbe (ez a meccs gólja volt, bár erre a titulusra Palkó Fruzsi kapuelőtér fölé vetődésből szerzett gólja is pályázhat…) Így alig öt perc alatt tíz gólra növeltük a különbséget (20-10), méghozzá gyors játékkal és elegáns megoldásokkal.


A 40. percben ismét pályára lépett Tóth Gabi….és nem sokkal utána le is jött. Történt ugyanis hogy középen vezette a labdát, a szaggatott előtt valamivel, amikor a portugál védő azt megszerezte tőle. Tóth Gabi nem sokat habozott, kis gondolkodás után nekiugrott a védőnek (aki éppen azon gondolkodott hogy kinek is passzoljon…) és jól meglökdöste-fellökte:) Ez persze kiállítást érő megmozdulás volt, és az adott helyzetben nem is igazán érthető…..de az biztos h ezek után ez a portugál játékos kétszer is meg fogja gondolni hogy Tóth Gabitól elvegye a labdát vagy bármi hasonlót csináljon:)

Ezután kezdte becserélni RK a többieket; Horváth Dóra mondjuk már a második félidő elejétől védekezett b3-ban Szimó helyett (támadásban nem volt bent) de ekkor lépett pályára a kvalin először Zsigmond Vivi (kezdetben Palkó Fruzsi cseréjeként (!) és ő is csak védekezésben), Gávai Szonja a balszélen, Pelczéder a másik oldalon…A cserékkel is tartottuk a tízgólos előnyt, védekezésben nagyon agilisan és sok mozgással védekeztünk (öröm volt nézni), támadásban ugyancsak, bár ez ott azzal járt hogy a támadás-befejezéseket sokszor elhamarkodtuk…

Tóth Eszti is újra szerepet kapott, méghozzá a balátlövő posztján. Szó mi szó, elég megviseltnek tűnt (40 perces büntetés után mondjuk nem csoda…); és az sem javított a helyzeten hogy nemsokkal azután h beállt egy hetest elég csúnyán elrontott, utána meg csakhamar kiállították (a kipattanó labdáért birkózott az egyik nála jóval alacsonyabb védővel, abajgatta rendesen, de a portugál is rájátszott persze…) Ezután a kispadon külön leszúrást kapott, aminek az lett az eredménye hogy miután visszaállt, védekezésben többé már senkivel nem ütközött, csak blokkolni próbált (így viszont kaptunk két gólt is róla egymás után…) Támadásban Eszti ezután is jó passzokat adott szélre és középre, de az az érzésem hogy ezen a meccsen RK – nem először – túl szigorúan bánt vele…

A 45. percben 25-15 volt az állás; ekkor már tudtuk, hogy a meccset hozni fogjuk (akár a +15 is meglehetett volna, ha fontos) és kicsit kezdtünk kiengedni. Planéta nem is akárhogyan; egyedül állt a félpályánál amikor olyan gólt kaptunk róla hogy….azt inkább le sem írom. Aki ott volt a meccsen látta, amúgy meg inkább borítsunk fátylat az egészre. RK mindenesetre azonnal levette Planétát a pályáról és többé már vissza sem engedte….

Néhány perc múlva három játékost is kiállítottak tőlünk: rövid ideig három-a-hat ellen támadhattunk (Gávai, Tóth Gabi és Kurucz Ivett, akik jól is tartották magukat, mert amikor a portugálok megszerezték tőlünk a labdát addigra már visszajöhetett az egyik kiállított játékosunk.) A játékvezetésre semmi panaszunk nem lehetett egyébként: női játékvezetők voltak, de Dániából jöttek, tehát értettek a kézilabdához. Egy dologhoz ragaszkodtak csak: a szabaddobásokat és középkezdéseket pontosan onnét kellett elvégezni, ahonnét, de amúgy nem nyúltak bele ok nélkül a játékba, a védekezésben elkövetett szabálytalanságokat például sokkal pontosabban és korrektebben ítélték meg, mint a két szerb bíró a spanyolok elleni meccsen. Igaz, nem volt különösebben nehéz a tegnapi mérkőzés a játékvezetők szempontjából, de azért jó volt látni ilyen korrekt és pártatlan bíráskodást végre a junioroknál is…

A meccs végül általános rohanásban – és jó hangulatban - fejeződött be (a portugálok sem hagyták azért magukat…) A legvégén Zsigmond Vivi is meglőtte első gólját a kvaliban (lerohanásból, a vonalról, egy nagyon klassz félpályás passz után, amit Tóth Gabitól kapott); illetve volt egy olyan pattintott lövése is, amit - mint beállós – befordulás után lőtt kapura. Igaz, ez nem volt túl jó lövés (és fölé is ment), úgyhogy Zsigmond Vivi igazi bemutatkozása új posztján ezen a kvalifikáción elmaradt, illetve még várat magára.

 

 

Ha a játékosok teljesítményét külön-külön nézzük:

Palkó Fruzsit ezen a meccsen is csak dicsérni lehet. A védekezésben a csapat legjobb játékosa volt, 45 percet védekezett egyfolytában anélkül hogy egyszer is kiállították volna; nem is emlékszem ilyen magas szintű kettes védőmunkára hosszú évek óta senkitől sem az utánpótlás válogatottban (és egyáltalán…) És mindezt úgy hogy támadásban is megoldotta a saját posztját, nem is akárhogyan, fontos gólokat lőtt és az egyik közülük egyenesen szépségdíjas volt (amikor a kapuelőtér fölé bevetődve egy odapasszolt labdát beütött a hálóba a kapus mellett; ahogy láttam ez egy előre kidolgozott figura volt Klivinyi és Palkó Fruzsi között, szóval ez sem volt véletlen…) Fruzsi minden dicséretet megérdemel a POR és ESP meccseken mutatott teljesítményéért és még annál többet is, tényleg…:)

De szinte mindenkiről csak jót írhatnék. Hornyák Dóra nagyon jól irányította a csapatot és védekezésben is szuper volt. Planéta védekezésben és asszisztokban tűnt ki, Klivinyi Kinga is hozta megszokott jó formáját. Szekerczés Luca sokkal jobb volt mint előző nap, a spanyolok ellen; látszott hogy bizonyítani akar ezen a poszton is, és ezt meg is tette. Az egész válogatott dicséretet érdemel, amiért egy ilyen végülis könnyen megnyert meccsen végig teljes intenzitással küzdött, nem alibizett senki sem, hanem odatette magát úgy, ahogy kell. Mit írhatnék még….mindenkinek nagy-nagy gratula és elismerés:)))