trabbant Creative Commons License 2012.06.29 0 0 11812

Rendben, akkor leírom!

Én egy ilyen készüléket szereztem be, miután már 3-4. alkalommal nyitották fel az autómat (szerencsére el nem vittek semmit, mivel nem tartok benne semmi értékeset, viszont az csak a szerencsén múlt, hogy el nem vitték magát az autót):

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/biztonsagtechnika/belepesjelzo_csengo/mozgaserzekelos_csengo_vezetek_nelkuli_150m_hato_1607737115.html

(ehhez és más eladóhoz nincs közöm, nem fűz hozzájuk semmilyen érdek)

Szóval ez egy vezeték nélküli, mozgásérzékelős csengő-szett. Az adó része egy szokványos, szobai mozgásérzékelővel egyenértékű készülég. Annyi a különbség, hogy 3 db AAA ceruzaelemmel üzemel (minőségi elemmel akár több, mint egy évig is gond nélkül), és egy kihúzható rádióantennán keresztül küldi a jelet, így semmilyen csatlakoztatásra nincs szüksége. Viszont van rajta egy kapcsológomb, így az ki-be kapcsolható.

A vevőkészülék egy hálózati áramról működő elektromos szúnyogriasztóhoz hasonlítható szerkezet külsőleg, csak be kell dugni egy konnektorba és kész. Meglehetősen hangosan csenget! Pl. alvásból fel tud kelteni.

Én az adót a jobboldali B oszlopom tetejéhez helyeztem el belülről úgy, hogy a két első ülés felé nézzen (Trabant, úgyhogy nekem csak két első ajtóm van, négy ajtónál már lehet, hogy máshová érdemesebb helyezni.). Kívülről nem látszik, fényt nem ad ki magából (csak mozgás érzékelése esetén villan fel egy piros led rajta), viszont már az ajtó nyitására is általában mozgást érzékel és azonnal csenget a vevőn keresztül, de legkésőbb egy kéz benyúlására már jelez. Hatótávolsága papíron 150 méter. Nekem a 20-50 méterre lévő parkolóhelyekről simán fel tudja küldeni a jelet a 9. emeletre, lombkoronán, ablakon keresztül. Falak természetesen rontanak hatótávolságon, ajánlott a minél jobb ráláthatóság, rádiós szempontból.

Annyi, hogy valószínűleg nekem a durpoplast borítás alól jobban ki tudja küldeni a jelet, de elvileg a fémborításnál sem lehet gond, főleg ha az adó kihúzható antennája valamelyik üveghez közel van.

Attól nem kell tartani, hogy az adó az autó mellett elhaladó járókelőkre is bejelezne, ugyanis annak infravörös érzékelősugarai nem hatolnak át az üvegfelületeken (a karosszérián meg pláne nem)!

Már több darabot is vásároltam (érdekes, hogy egy adó nem csengeti meg a másik adónak a vevő részét, ezek szerint van bennük valami egyszerű kódolás is). Tettünk nagymamám házának bejárati ajtajához - ahol pl. már egy éve folyamatosan be van kapcsolva az elemes adó rész, és ugyanúgy működik, fagy, kánikula, minden egyéb ellenére. De került pl. telephelyekre is.

Annyi, hogy nagyon melegben (+35 fok felett) az infravörös sugarak mintha egy fokkal kevésbé tudnának érzékelni, de ilyen napból kevés van, éjszakánként meg pláne nem nagyon lehet ilyen meleg, a sötét pedig úgyis csak segíti a működését.

Nekem két év alatt tévesen még nem jelzett be, és szerencsére azóta éles "bevetésére" sem került sor. Időnként azért ellenőrzöm a működését úgy, hogy a vevőrészét bedugva hagyom a lakásban, és megkérem az otthon tartózkodókat, figyeljék csenget-e amikor lemegyek a kocsihoz, és benyitok/ülök. így elkerülhető, hogy tudtunk nélkül hatótávolságon kívül kerüljön, lemerülve használjuk, vagy hogy rossz helyre tegyük az autóban.

Ha más helyre megyek az autóval és ott alszok, akkor csak viszem magammal a vevő részt, és kérek neki egy szabad konektort éjszakára. Viszont, ahogy most rákerestem, láttam, hogy már nálunk is elérhető ugyanennek a szettnek azon változata, amelyikben a vevő is elemmel működik. Nagyobb mobilitásnál jól jöhet ez, hiszen zsebrevágva is csenget:

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/biztonsagtechnika/belepesjelzo_csengo/vezetek_nelkuli_mozgaserzekelos_csengo_1610105633.html

Ha kérdésetek van, nyugodtan írjatok, igyekszem azt megválaszolni!

Kételkedőknek esetleg oda is tudom adni egy próba erejééig az egyik ilyen csengőmet Budapesten.

Akartam írni, hogy ne nagyon reklámozzátok ezt a módszert, de jobban belegondolva: nagyrészt kivédhetetlen. Mivel nem lehet kiiktatni a bekapcsolt mozgásérzékelőt anélkül, hogy bejelezne, akksiról nem lehet levágni vagy ilyesmi, így sokat nem lehet ellene tenni. Főleg, hogy csendben riaszt, az adó nem ad ki semmilyen hangot, csak a ledje gyullad ki, de ha a rosszakaró azt látja felvillani, akkor mi már hallottuk a csengést odahaza és kezdhetünk futni hozzá, vagy leordíthatunk, hogy "nem kéne!".

Minden jót!

Előzmény: jalopy (11811)