zoom03 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 3223

Az oldalra felrakott kép és a HSS vakuszinkronnal történő felvételezés, valójában másik topikba tartozna. Ott több profi fotós írogat hozzászólást vakus témakörben.

 

Syl Arena nevét azért említettem meg, mert az ő könyvét olvasva kezdtem el a rendelkezésemre álló technikával valami hasonlót csinálni. Meg kell jegyezni, hogy az amerikai képcsináló azért komoly géppel és rakás Speedlite 580 EX vakuval dolgozik.

 

A könyvben szereplő fotós megoldásokon felbuzdulva én is vettem még egy vakut a már meglévő 420-as vakuhoz, így már ment nálam is a többvakus fotózás. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a 10 éves Powershot csak úgy hajlandó maradéktalanul együtt dolgozni a Speedlite 580 EX II-vel, ha ki van kapcsolva a fényképezőgép bizonyos beállításoknál. Például a vakun a mester módot ki, illetve bekapcsolni csak úgy lehet, hogy a fényképezőt teljesen kikapcsolom. Ez után a vaku teljesítmény vezérlése már ment a gép menüjéből és a vaku kijelzőjén gond nélkül tudom - a többvakus rendszerben - az arányokat változtatni, mondjuk az A és B között. Egy ilyen beállítgatás próbán vettem észre, hogy ha a vakun bekapcsolom a HSS rendszert, akkor Tv módban 1/250 felé mehetek szinkronidőben. Addig-addig olvasgattam a WEB en a vakuról, na meg a makró és körvakuról, hogy rátaláltam a egy LED-es világítás (LED vaku) olcsó módjára.

 

Mindjárt csináltam három lámpát, kettőt az autósboltból való belsővilágításból és díszként használt LED sorból. Sajna ezek gyengére sikerültek, max. makrózáshoz használható.

 

 

A harmadik lámpám kemping LED lámpából készült. Ez sem egy Manfrotto 84 LED-es vakulámpa, de videó lámpának, portrézásra, makrózás megfelelő. Az előbbi 100.000,- Ft alatt nem is kapható, míg a képeken látható kerek lámpás vaku 2-3000,- forintból kihozható.

 

A képeken látható átalakított kemping LED lámpa lyukrész átmérőre nagyobb kb. egy milliméterrel, mint a Powershot G sorozat gépeinek objektív tubusa.

 

 

 

Biztos jó G2-G3 szériához. G1 és G5 gépekhez nem néztem. Azt tudni kell, hogy egyszeres zoom kell rá, hogy a turista LED lámpa középsőrésze ne legyen látható.

 

 

 

A felfogatáshoz bútorzsanért használtam. Érdemes kipróbálni több zsanért, mert van ami nem megy rá a vakupapucsra és célszerű vékony ragasztószalaggal is betekerni. Nálam ez a megoldás nem okozott a gép vakupapucsában zárlatot, mivel a Powershot széria – hasonlóan a DSLR rendszerekhez – mikrókapcsolós, azaz egy pici pöcök kapcsolja ki a gép saját beépített vakuját idegen vaku rátolása után.

 

Én a 48 LED-es lámpát http://holmi.eu/kabelektro/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=25716&category_id=184&keyword=led+l%C3%A1mpa&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=huinnen vettem.

 

Másoknál forgalmazott 20 LED-es kevés fényt ad. (például http://www.grando.hu/hq-torch-l-841-hordozhato-kemping-led-vilagito-test-1475416981)

 

Zárszóként: 200-600.000,- forintos nem profi DSLR géppel ilyen bütyköléseket nem mernék megcsinálni, mert ha elromlik azt csak a Camera Kft csinálja Pesten. Itt ez a régi Powershot, ez már nem veszít az értékéből egy-két karc miatt. A fókuszálásban, képminőségben alulmarad a profi és középkategóriában, de vannak szituációk az otthoni felhasználásnál ahol több lehetőség nyílik a talpas canonosok számára (pl. vakuzás).

 

Előzmény: Soká (3221)