bakterom Creative Commons License 2012.06.26 0 0 168

 

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy népszerűsítse a fővárosban a hajózást a munkába és iskolába járáshoz. A jelenlegi három viszonylat működtetésében a munkanapi menetrend kis mértékű változtatásával jelentős utasforgalom, -elsősorban hivatásforgalom!- ezáltal garantált siker lenne az utasok számára akkor, ha munkanapokon a D12 járat hajói a Dráva utca elnevezésű XIII. kerületi kikötőben is megállnának.

Ez az alábbiak okok miatt szükséges:

a kikötő megközelíthetősége kimondottan jó, 500 méteren belül megtalálható létesítmények:

- lakótelep (Kárpát utca, Pannónia utca, Népfürdő utca),

- általános iskola (Pannónia utca)

- iskola (Gimnázium),

- rendelőintézet (Révész utca),

- színház, művelődési ház, könyvtár (Ram - Pannónia utca), 

- szálloda,

- irodaház (dráva utca)

 

A tervezett menetrend a Dráva utcai kikötő érintésével is tartható, a többlet menetidő 1-3 perc, amely nem számottevő, a tartalékidők miatt. Érdekesség, hogy a D11-es viszonylaton közlekedő járat a D12-höz képest ugyanazon távolságot a Meder utca – Haller utca között 8 perccel gyorsabban teszi meg.

Összefoglalva a hajó útvonalában kevés olyan kikötő található, amely munkanapokon ennél könnyebben elérhető csekély rágyaloglási távolságból, ezért a megálló hétvégi üzemelése mellett a munkanapokon történő használata támogatható. Jelentős turistaforgalomra munkanapokon nem kell számítani, hiszen a D12 járat csak korán reggel és délután csúcsidőszakban közlekedik, a Margitsziget megállóit nem érinti.

Mivel a júliustól közlekedő hajójáratok várhatóan a kerületben élők és dolgozók napi közlekedését is megkönnyítik nap mint nap, jelentős mértékben tovább emelhető volna a szolgáltatás színvonala ezen felsorolt okok miatt.