naox Creative Commons License 2012.06.26 0 0 3704

"zt daraboljam vagy maradjak a 100 grammos lapnál"

Normális esetben az aranybefektetés egy "tartalék", és nem szempont, hogy grammonként el tudd adni. Ha valakinek napi szinten gond lehet 10-20-ezer HUF kifizetése, az ne gondolkdjon aranybefektetésben, nem neki való. Szóval érdemes min. 50-100 g-os tételekben gondolkodni.

az árakról:

mostanra kishazánkban, de az általam jobban ismert osztrák/német piacon is annyira kihegyezett az árverseny, hogy a forgalmazók között tipikusan max 1-2% árkülönbség van. Ennyit az arany ára napon belül is el tud mozdulni, tehát ez már inkább "technikai" különbség, mint érdemi. Ilyen kis eltérés esetén inkább a vásárlás egyéb részleteit érdemes megnézni, és ez alapján dönteni. Nem szívesen ajánlom a konkurrenciát, de itthon most egy kereskedő (úgy látszik le akarja gyalulni a piacot) és világpiaci árnál olcsóbban értékesít. Érdemes esetleg tőlük venned, ilyen aligha van ny-európában (aranypiac.hu).

good delivery:

ez nagyon túl van lihegve. Eleve egyetlen tömb sem rendelkezik ezzel a minősítéssel, hisz ez csak a tőzsdei tömbökre érvényes, min 11 kiló, 99,5ezrelék, etc. Más kérdés, hogy a gyártónak van-e ilyen minősítése, de mennyire bíznál egy kazah gyártóban, akinek esetleg van? A vételárban egy ismert gyártó tömbje 1-2%-kal lehet több, mint a "noname" tömbök. Itthon nagyon kevés felvásárló számol fel "bevizsgálási díjat", én konkrétan egy ilyen céget sem ismerek.

eladás:

itthon is, és külföldön is bármilyen aranyat el tudsz adni. A kereskedő azért kereskedő, hogy megvegye az aranyat. Más kérdés, hogy ha valaki nagyobb mennyiséggel jön, és kicsit zűrösnek érzem, akkor előfordul, hogy beszerzési számlát kérek az illetőtől (Proof of purchase). Általában igaz az, hogy beszerzési számla védi a vevőt, aki legális jövedelméből legálisan vásárolja az aranyat. Az értékesítés (itthon) csak addig adómentes, amíg megvan a beszerzési számla (nem baj, ha külföldi)

 

"Számit az egyáltalán ezen lapoknál, melyik országban lett vásárolva"

nem

" jelezve van-e rajtuk?"

nincs, de számozva vannak, és a számlán (esetleg) fel van tüntetve a számuk. De nem számít, hogy melyik országban vetted.

"Ha jól tudom 100 grammig a csomagolás maga a certifikát"

gyártó függő, és időben is változik. Az AH-nál újabban a 250-es is egybe van csomagolva, régen a kicsikhez is külön adták. Nincs sok jelentősége, az se baj, ha elvész a certi, árban max 1-2%

"Egyáltalán tudok magyarként külföldö aranyat eladni?"
tudsz, pláne az EUban

"Magyarországon tudok eladni külföldön vásárolt Good Deliverys aranyat egyéb járulékos költségek nélkül?"

tudsz, esetleg SZJA-t kell fizetned

"A Münze Österreich lapokhoz hogy állnak a külföldi (német,holland) kereskedők? Magyar kereskedők az umicore lapokhoz?"

veszik, mint a cukrot


Előzmény: locon (3703)