Demonscream Creative Commons License 2012.06.25 0 0 10594

Üdv!
Kérdésem az lenne,hogy ha 2011.09.09.-ével kivettünk egy albérletet, letétbe helyeztnk 2 havi (120 E) kauciót, és most jött egy olyan elszámolás az ELMÜ-től,hogy fizessünk be 45 ezer forintot (mivel eddig sajnos túl alacsony általányt fizettünk) 10 napos határidővel,és ezt nem tudjuk kifizetni, és le szeretnénk vonatni a főbérlővel a kaucióból, azt megtehetjük-e?
A szerződésünkben 2 ,látszólag egymásnak ellentmondó pont is van erre vonatkozólag:

-Bérlők szerződésszegése esetén a Bérbeadó jogosult a Bérlőkkel szemben fennálló bérleti díj fizetési ill. kártérítési igényét és a Bérlők által ki nem fizetett közműszámlákat az óvadékból kielégíteni. Az óvadékból az előbbi igények levonása után fennmaradó összeget, Bérbeadó köteles Bérlőknek visszafizetni. Amennyiben a Bérlők ezen szerződést egy éven belül felmondják, vagy a Bérlők hibájából a Bérbeadó a bérleti szerződést felmondani kényszerül, a Bérlők a kaució összegéről lemondanak.

 

-Bérlők tudomásul veszik, hogy a Bérbeadó részéről történő felmondás esetén, Bérbeadótól más helyiség felajánlását nem igényelhetik. A bérleti szerződés azonnali hatállyal felmondható, ha a Bérlők a bérleti díj, ill. a közműszámlák (fűtés, közös költség, víz, villany, gáz) kifizetési kötelezettségét a bérleti díj, ill. a számlák esedékességétől számított 8 (nyolc) napon belül írásbeli felszólítás ellenére sem teljesítik. Bérbeadó hozzájárul, hogy Bérlők az internetet és a kábel tv-t saját nevükre előfizessék a lakásban lévő szolgáltatónál.


Ez azért bajos, mivel a szerződésben ki van kötve ,hogy ha 2012.09.09-ig felmondjuk/vagy megszüntetik velünk a szerződést,nem kötelezhetjük a kaució visszadására.
Ezek szerint a főbérlőnk megtagadhatja az összeg kaucióból való levonását, és kirakhat minket a fieztési kötelezettségünk elmulasztása miatt? Így még jól is jár,mivel nem telt el az egy év, és megtarthatja a 120 ezer forintunkat?
Nagyon szomorú lennék.
Külön érdekesség,hogy az Elmü elszámolás a papír szerint október vége és november közepe között szokott esedékes lenni ,és mégis most jött (június végén).Az bérbeadás szerintem nincs bejelentve.
Első albérletünk, nem szeretnék rosszul járni. Nem vettük időben észre,hogy kevés általányt fizetünk.Ha megfeszülök sem tudom kifizetni most 10 nap alatt azt a 45 ezret,hisz most váltottam munkát.:(
Mi legyen? A segítséget előre is köszönöm!