kkn Creative Commons License 2012.06.23 0 0 40899

Nohát, én már sokszor, és jópárszor az apátságban is. Ha ezt tudom, megvizslattam volna a szószéket alaposabban...

 

Érdemes elmenni. Ez az apátság, és mellette a kolostor alapfalai nagyon tetszenek, és felette a hegy és a bánya még vár nélkül is megéri a túrát. Van fel a hegy platójára egy tanösvény, ami az apátság mögül indul, és nagyon szép a panoráma a bányaplató széleiről a környékre.

Plussz a két meghagyott magaslat még jobb kilátóként szolgál. Az egyikhez fel is vezet az ösvény, a másikat macerás megmászni, nincsen kialakított feljutás.

 

A településtől északra van egy kis tó is, ami szintén nagyon hangulatos, a patakvölgyet zárták el egy gáttal. A patak mentén pedig nagyon jó vizű források. A tó felett főzőhelyek, és vadkempingre alkalmas placcok. Elhanyagolt külső WC-kkel, és erdővel, alternatívaként. Vízzel meg a szélén a forrástól levezetett kifolyó szolgál. Onnan pedig a hegyen át is át lehet turistautakon ballagni Szilvásváradra, a Szalajka völgy végéhez is.

 

Rengeteget nyaraltunk ott, úgy '88 óta ilyen sátrazós nomádban is, meg a tó feletti nyaralókban is. Onnan mentünk Gerennavárhoz, Szarvaskőre, vagy a szentléleki kolostorromhoz. Ez a hely nagyon megszerettette velem a Bükköt.

Előzmény: Nagyon Várbarát (40894)