comix1976 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 40872

Cserépvárral kapcsolatosan a további teendők kérdése nekem is megmozgatta a fantáziámat.

 

Szörényi Gábor András dolgozatából kiderül, hogy a vár területén létesített kőbánya szinte teljesen megsemmísítette a középkori vármagot. A vár déli részét szinte sziklaszintig elpusztították, valószínűleg azért, mert a L'Huillier kastély is délre feküdt, és így könnyebb volt a vár területét lebányászni, mint az akkori terepviszonyok szerint meredekebb keleti és nyugati oldalt. Meredekebb fekvésének köszönheti tulajdonképp a két ma legismertebb falszakasz is, hogy megmenekült, és fel tudták tárni, valamint ideiglenes falkonzerválást tudtak végrehajtani rajta.

 

A mélyebben fekvő rétegek szerencsére hagytak nyomokat az utókor számára: Árpád kori cölöplyuksor ami a korai erődítés palánkjának egy ékes bizonyítéka. A másik igen markáns lelet a kettős falöv, és a közötte húzódó 2m széles falszoros, ami szintén a várat jobban bemutató lelet.

 

Nos én egy pici és állagmegóvott romkertet el tudnék képzelni , ahol ezen részeket is bemutatják a nagyközönségnek. A várnyereg és a várba vezető középkori út és a várkapu feltételezett helyén információs táblát lehetne kihelyezni. Két három fapadot létesíteni , hogy a nyugati falszakaszt szemlélő és szendvicsét majszolgató túrista elmerenghessen ezen pici vár hajdanvolt dicsőségesebb napjain.

 

A vár területén a túlburjánzó növényzet kaszáltatását közmunka program keretében lehetne véghezvitetni.

 

Erre egy kiváló példa a Szendrői vár jelenlegi esete. De ne szaladjunk előre, Szendrőnél erre a szép és eklatáns példára is részletesen kitérek.

Előzmény: Nagyon Várbarát (40870)