Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 272

Például ez sem tetszik:

 

BOROS IMRE LERÁNTOTTA A LEPLET A MULTIKRÓL

A közgazdász szerint az Európai Központi Bank (EKB) azt akarja, hogy ne a monetáris politika, hanem az idetelepült multik érdekeit szolgálja a devizatartalék.

A közgazdász szerint az EKB azt akarja, hogy ne a monetáris politika, hanem az idetelepült multik érdekeit szolgálja a devizatartalék.

Spanyolországban a bankmentés úgy megy végbe, hogy tulajdonképpen légiesítik, európai pénzekből konszolidálják az intézményeket. A következő lépés pedig az lesz, hogy közvetlen európai felügyelet alá helyezik a pénzintézeteket. Ezen mi már túl vagyunk, hiszen a nem magyar gyökerű bankok Ausztrián, Olaszországon és egyéb államokon keresztül kapcsolódnak Magyarországhoz – jelentette ki Boros Imre közgazdász, volt Phare-ügyekért felelős miniszter az m1 Ma reggel című műsorában.

A szakember egyébként helyesnek véli, hogy kivezetik a szükségszerűségből bevezetett bankadót. Arra a kérdésre, hisz-e abban, hogy komoly összeg folyik majd be a tranzakciós adóból, azt válaszolta: szerinte végigszámolták, milyen tranzakciókra vonatkozzon az adó, és hogyan ösztönözze a gazdaságot. Azokat a tranzakciókat vélhetően jobban sújtják majd az adóval, amikor a pénz kifelé áramlik Magyarországról – fejtette ki a közgazdász.

Megismételte korábbi kijelentését: eddig az volt, hogy a baloldali kormányok valamelyik emberének valahol belesúgtak valamit a fülébe, azt csinálták, miközben egy ellentétes irányú szöveggel tagadták az egészet. Most kipiszkálódott, hogy nehogy már a devizatartalékok felett a magyar kormány és a monetáris politika magyar érdekből cselekedjen, hanem legyen az csak biztonsági tartalék az idetelepült multiknak, ez a dolog lényege – hangoztatta Boros Imre.

A jegybanki tartalékok a jegybankban vannak, ezért kell az egyébként definiálhatatlan jegybanki függetlenséget az egekbe magasztalni. Mert ha a jegybank független a magyar kormánytól, a magyar parlamenttől, azért valakitől mégis függ. Boros Imre szerint az Európai Központi Banktól függ, s ennek oka, hogy a rendelkezésre álló tetemes eszköztömeget ennek a nemzetközi közösségnek az érdekében vesse be, ha szükség lesz rá.

Boros Imre úgy vélte: valószínűleg célszerűbb egy újabb csomagot benyújtania a kormánynak a jegybanktörvény módosításához, mint a régit alakítgatni, amely szerinte jogtechnikai, parlamenti ésszerűségi kérdés.