annie999 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 4711

A numinozus kategoriaja is, nekem ugy tunik, hogy beilleszkedik ebbe a kepbe, es egy szukitese annak, hogy milyen erzelmi viszonyt fogadunk el vallasos jellegunek.

 

Igen, így van.

 

Elnezest, ha ugy tunt, hogy konretan a keresztenyseget peceztem ki magamnak, de nem errol van szo. Egyszeruen egy masik kultura szemlelese sajat szemuvegen keresztul tortenik, es en tulsagosan sajat-kultura-specifikusnak erzem meg ezt a szemuveget is. Ami a te esetedben konretan kereszteny, ha nem tevedek.

 

Nem tévedsz, bár sokak nem fogadnának el engem kereszténynek. Egyrészt igaz, hogy "saját" szemen keresztül kell néznem, mert ez az enyém. De én inkább azt éltem meg a szemüveg felhelyezése során, hogy a saját vallásom is kíméletlenül be lett sorolva a többi közé, az Úr ládája a fétisek közé, a konfirmáció a beavatási rítusok közé, stb. A teológia irányából érkezve nagy volt az áttörés, és nem lépett fel az a fajta világnézeti távolság és idegenség, mint pl. az etológiai megközelítés kapcsán, amiről azt gondolom, hogy valami nagyon lényeges tényezőt hagy ki. Épp  azt, amit te túl misztikus megközelítésnek tartasz.

 

 

Az indianok szellemei/istenei melyik fogalomhoz allnak szerinted kozelebb a ketto kozul?

 

Mindkettőre ven példa. Jellemző például az az "akarat és alak a háttérben", ami a kereszténységgel való kapcsolatban az Atya alakjával szokott azonosulni, az apacsok Uszen istene például. Vagy a "Nagy Szellem", Gitchi Manitou, aki szintén isten, de hát ugye a "Szent Szellem" is isteni személy, na ebbe inkább nem bonyolódom bele :)

A délnyugaton jellemzőek a kacsinák, az "égi nép", ők eléggé vegyes társaság. Kokopelli például inkább isten, mint szellem,  amolyan szélhámos, furulyázó termékenységisten, és ábrázolásában valószínűleg egy antropomorf rovar. Hozzá tartozik a zene, udvarlás, gyermekáldás, de persze a növények hozama is. Van felesége is. A sárfejű kacsinák lehet egy ellenpélda, ők az ősök szellemei, nincs saját nevük és eléggé démonikusak, egyrészt egy bohócrendet alkotnak, mint ostoba és gyerekes karakterű tréfamesterek, másrészt szembeszállnak a termést pusztító tollas kígyóval, harmadrészt az emberek lábnyomaiból sarat gyűjtenek, és így mágikus hatalmat szereznek fölöttük.

 

Majd teszek be képeket is, de most már elég késő van.

Előzmény: Bela_Vak (4710)