klsderm Creative Commons License 2012.06.12 0 0 2488

Kedves Szilvia82!

 

Ha visszaolvas pár évvel korábbra a fórumon, tucatjával talál beírásokat a „végleges és fájdalommentes” szőrtelenítésre. Sok olyan cikkben jómagam is sokat vitatkoztam olyanokkal, hogy a gépen csak egy gomb van, azt bárki csak megnyomja, és hipp-hopp már nincs is szőr! Aztán ahogy múlnak az évek, úgy nőtt vissza a szőrzet és jöttek a kétségbeejtő írások, hogy a szőr visszanőtt, erősebb, több, itt becsapták, ott majd ő kiveri a balhét, stb.

 

A PCOS páciens ellátása igen nagy figyelmet érdemel.

 

Egy fontos szabály van: a PCOS páciens szőrtelenítése kizárólag nagyenergiájú fénnyel nem oldható meg!

 

A vizit alkalmával ezt a pácienssel megbeszéljük. Ezt a vizitet nem kozmetikusnak kell adnia! Egy magára adó páciensnek ezeket egy kicsit össze kell raknia: apám, anyám szőrösebb típus, nekem is erősebb a szőrzetem, amúgy minden rendben. Tehát valószínő örököltem a szőrösödésre a hajlamot. Vagy 15 éves koromban jött meg a vérzésem, azóta kicsit túlsúlyos vagyok, a vérzésem időnként kimarad, a hajam zsírosabb, a menszeszem előtt pattanások jönnek ki, és erősebb a szőrzetem az arcon, mint a barátnőimnek. Meg mintha nem is ott lenne erősebb a szőrzetem, mint annak a délvidéki leánynak.

 

A PCOS-nek is különböző stádiumai vannak, hol a súly, hol a pattanás, hol a szőrösödés dominál. Hol a tünetek szembeötlőek, hol a labor, hol a vérzési rendellenesség, hol az UH. A PCOS nem akut kórkép, lassan alakul ki, nagyon sokan az orvosnál döbbenek rá, hogy a tünetek rájuk illenek. Ezek rendbetétele nem egyszerre, hanem nagyon lassan, fokozatosan történik. A gyógyszerek lassan fejtik ki a hatásukat, ahogy mondani szoktam, ahogy kialakult önnek a tünet, panasz, hasonló úton haladunk a gyógyulás felé is. Ilyenkor a lézer és ipl mellé mindig gyógyszert is adunk.

 

Amit igazi problémának látok az nem a szőrösödés (súly, zsíros haj, pattanás, vérzési rendell.), hanem a gyermekvállalás. A szőrösödés „csak” kitartás (pénz, idő, gép, szakember, életmód változtatás) kérdése, "a szőr egy idő után feladja", de ezek a páciensek, ha nem kerülnek időben orvoshoz, akkor a fogantatás is nagy sok nehézségbe ütközhet.

 

Kádárdr

Előzmény: szilvia82 (2485)